13 Eylül 2017 00:15

İdrarın bitmeyen önemi

İdrarın bitmeyen önemi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Tarih boyunca insanlık insan ve diğer hayvanların atıklarından enerji elde edebilmenin yollarını aradı ve bu çaba günümüze kadar devam etti. En bilineni ve eskisi tezek. Yolu ilk kez köye düşenlerin belki de yanından geçerken ‘burunlarını tıkadığı’ evvelden ahire vazgeçilmez yakıtımız...

  Aslında idrar dahil tüm vücut atıklarını çok değerli gördü ve yararlanmak için türlü yöntemler geliştirdi geçmiş medeniyetler. Kah idrarı tedavi aracı görüp göz hastalıklarında kullandı, kah arı / böcek sokmalarında içindeki amonyaktan yararlandı. Yüzyıllar ve binyıllar öncesinde de idrar hep önemliydi ve içindeki fosfor ve amonyağın varlığı keşfedilmişti. Misal Orta Çağ Avrupası’nda kimi ülkelerde idrar havuzları oluşturulup elde edilen konsantre (amonyak) çamaşır yıkamada kullanılıyordu. 

 Eski Yunan’da ise ‘felsefe taşı’ arayışının sonu idrardan fosfor eldesi ile sonuçlanmış, o yıllarda karanlıkta parlama özelliğinden yararlanarak gece lambası niyetine kullanılmıştı. Zaman içinde idrarın bir materyal olarak kullanımı çeşitlenmiş, iş boyalarda kıvam artırıcı olarak boyaya işemeye kadar varmıştı.

 Geldik bugüne..

 Şimdilerde insan / hayvan bedeninin ‘pil / akü’ misali kullanılıp kullanılamayacağına dair çalışmalar yürütülüyor. Üstelik yakın zamanda bir hayvan deneyinde “vücuttaki oksijen ve glikoz (şeker) kullanılarak” cep telefonunu şarj edilebildi. İlk okunduğunda ‘absürt’ gelebilir ama çalışmalar yol aldığında çok önemli bir sorun çözülmüş olacak. Misal, kardiyak hastalarda kullanılan kalp pili gibi aparatlar doğrudan hastanın kanındaki oksijen ve şekeri kullanarak kendini şarj edebilecek. Tahmin edileceği üzere kalp pillerinin belli ömürleri olup bittiğinde cerrahi müdahale ile değişmesi gerekiyor. Oysa bu yöntem geliştiğinde sorun ortadan kalkacak. 

 Yine yapay organların ve uzuvların (böbrek, kol, bacak, göz) cihazların şimdiki  teknoloji ile gereksindiği yüksek enerji mevcut piller ile tam karşılanamıyor. 

Bu nedenle eldeki pilleri kullanarak bu alanda nihai çözüm sağlanamıyor. İnsan bedenindeki oksijen ve şekeri kullanarak adeta “biyoyakıt hücreleri” yaratan bu deneysel çalışmalar buna çözüm sağlıyor. Elbette alınacak daha çok yol olsa da...

  Yine idrardan elektrik eldesi ve bunun cep telefonu vb. cihazların şarjında kullanımı artık hayal değil. 

 Sözüm tezeği küçümseyen kentlilere! Telefonunuza işeyeceğiniz hiç aklınıza gelir miydi? 
 Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...