21 Ağustos 2017 23:16

Trump’ın Amerikası

Trump’ın Amerikası

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Virginia eyaletindeki Charlottesville’de 12 Ağustos’ta olanlar, tüm dünyayı şoka soktu, hâlâ da devam ediyor. Şehrin sokaklarına taşan nefret, paranoyanın panoramasını gözler önüne serdi: Gamalı haç, diğer Nazi sembolleri, Ku-Klux-Klan işaretleri yanında Amerikan bayrağı ve Başkan Trump’ın taklitleri.

Orada görünen, Amerika Birleşik Devletleri’nin başka zamanlarda gizlenen gerçek yüzüydü. Meşaleli yürüyüş düzenleyerek güçlerini gösterenler, istenen Amerika’ydı. Onlar, felaketin eşiğinde olduklarını düşünen ve Trump’ın seçim kampanyasındaki ‘Obama Afrika’da doğdu, o bir Afro-Amerikan, bizden biri değil’ iddialarını ciddiye alan milyonlar adına oradaydılar.

Bu, Trump’ı, Beyaz Saray’ın oval ofisine getiren, düşünceleri kamuoyuna pek de yansımayan, yaşlanmış, tarihten silinmek üzere olan bir halk kesiminin duruşuydu. Bazıları Trump’tan, bu düşünce ve eylemleri kınaması, arasına mesafe koymasını talep ediyor. Bunu kimse beklemesin, çünkü Charlottesville’de toplananlar onun, Trump da onların bir parçasıdır. Gördüğümüz Trumpizmin maskesiz yüzüdür, Trump’ın Amerikayı büyük yapma seçim vaadinin somutlaşmasıdır. 

Charlottesville’de olan, 17 Haziran 2015’te beyaz ırkın üstünlüğüne tümüyle inanan genç ırkçı Dylann Roof’un, Emanuel African Methodist Episcopal kilisesindeki ibadet sırasında dokuz siyahı katletmesinden farklı değildir. Aynı amaçla ayaklanan iki şehir: Nefretten gözleri kararmış öfkeli beyazlar, çekinmeden, her zaman her yerde saldırıyorlar.

Yaşam koşullarından duydukları hoşnutsuzluğu dışa vurmak isteyen insanlar bunlar. ABD şirketlerinin iş gücünün ucuz olduğu ülkelere göç etmesi, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Sözleşmesi (NAFTA) vb. yüzünden kapitalizm tarafından aldatılmış insanlar. Korku içinde kendilerine saatli bomba gibi gelen her değişime karşı çıkıyorlar.

Ancak hayatlarını kötüleştirenlere karşı mücadele etmek yerine oklar yine her zamanki gibi sahte düşmana, ötekilere yöneldi: Siyahlar, Museviler, Latinler ve öğrencilere, yani onlara göre gerçek beyaz olmayanlara.

“Amerika’yı tekrar büyük yapalım!”, “Amerika’yı tekrar nefret eder hale getirelim!”, “Amerika’yı tekrar beyaz yapalım!” Trumpizmin sempatizanlarının hedefi işte bunlar. Donald Trump’ın gelişmeleri kınaması, mesafeli yaklaşmasını isteyenlere: Trump kendisini nasıl kınayabilir, kendisiyle arasına nasıl mesafe koyabilir ki?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa