18 Ağustos 2017 01:03

Makyaj kurtarır mı?

Makyaj kurtarır mı?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Erdoğan yıpranan ve çürümeye başlayan partisine dinamizm kazandırmak için yoğun bir çaba gösteriyor. Böylece “metal yorgunluğu”nun yeni bir silkinişle atılabileceği, AKP’nin yeniden “eski enerjisine” kavuşabileceği ileri sürülüyor. İleri sürülenlere bakılırsa parti Fethullahçılardan, yolsuzluklara bulaşmışlardan, isteksiz ve yorgunlardan vb. kurtulursa önümüzdeki üç seçimden başarıyla çıkabilir ve tek adam tek parti diktatörlüğünün zaferi mühürlenmiş olur.

“Yenilenmiş” AKP’nin neler yapmak istediğini Erdoğan’ın ağzından her gün dinliyoruz. AKP’nin “başarılı, güzel günlerinde”ne yaptığını ve bugün ne yapmakta olduğunu da yaşayıp görüyoruz. İlk dönemleri hızlı özelleştirmeler, emperyalist tekellere ve yerli iş birlikçilere çekilen peşkeşlerle, işçi ve emekçi hareketine saldırılarla vb. geçmişti. “Ustalık ve olgunluk dönemlerinde” bu işlere devam ettiler. Ama artık Rabia ile Cola”yı bir araya getirmeyi, ey Merkel, ey Almanya deyip Siemens’e ihale vermeyi, ey Amerika ile Atatürk Orman Çiftliğini ABD’ye peşkeş çekmeyi tereyağından kıl çeker gibi halletmeyi başarır olmuşlardı.

“Eski güzel günlerde yaptıkları” bundan sonra yenilenerek yapacaklarının güvencesidir. Onlar için “yeni” eski yaptıklarını daha büyük bir enerjiyle yapacak kadro yenilenmesi anlamına gelmektedir. Eski “doymuşların” biraz kenara çekilmeleri, aralarında “yeni açlara” yer açmaları istenmektedir. Yoksa “başkan babaları” kendi varlığı için hayati ilan ettiği seçimleri kazanamayacak, kurmaya çalıştıkları camdan şato tuzla buz olacaktır. Bütün bu gerici çabaların ülkenin demirden bir cendere içine alınmasını hedeflediğini artık bugün daha geniş kesimler görmekte ve anlamaktadır.

Ama ulaşmak istedikleri tek adam tek parti diktatörlüğüne kolayca varamayacaklarını az çok anlamış durumdalar. HDP Eş Başkanlarını zindana attılar. Şimdi ana muhalefet partisinin genel başkanını içeri tıkmakla tehdit ediyorlar. Halkın geniş kesimlerinde biriken hoşnutsuzluğun kendilerini silip süpürecek bir öfkeye dönüşmesinden ölesiye korkuyorlar. Tüm cilalama ve parlatma çabalarına karşın ekonomiden istenen iyi sinyaller gelmiyor ve biriken sorunların bir krize evrilmesi ihtimali soğuk terlerin dökülmesine neden oluyor. Tüm “yerli ve milli” demagojilerine karşın uluslararası tekellerin önünde secdeye gelmeye devam ediyorlar. Onlara göre Batılı politikacılar kötü, onları dikkate almayan tekeller iyidir. Böylece ülkenin emperyalizme köleliği daha fazla pekiştiriliyor.

Ancak baskıya, şiddete, zulme dayanan yönetimleri terörünü artırdıkça karşı çıkma ve direnme eğilimleri de o denli güçleniyor ve yaygınlaşıyor. Şu an açık bir kitle hareketinin olmaması kimseyi yanıltmamalıdır. Kitleler fırsatını bulduklarında tepkilerini şimdilik daha çok yasal ve meşru yönden göstermeyi uygun bulmaktadırlar. Gayrimeşru referandumun sonuçları, milyonların katıldığı adalet mitingi, işçi ve emekçilerin haklarını aramak için hazırlıkları ve seçtikleri eylem biçimleri bu davranış biçiminin kanıtları durumundadır. Bütün bu belirtiler ortaya koyuyor ki toplum kendisine giydirilmek istenen deli gömleğini kabul etmeyecektir.

İktidarın yapmak istediği açıktır: Dinsel ideoloji ve geleneklerle tahkim edilmiş gericiliğin kopkoyu bir faşizme dönüşmesi için toplumun tüm direnme noktaları tahrip edilmek istenmektedir. Ama bu gidişe karşı çıkan güçlerin mücadelesi ve direnişi giderek büyür ve gelişirken, iktidarın kendi iç çelişkileri ve çıkmazları artmakta ve yoğunlaşmaktadır. Bugün AKP’yi toparlama organize etme ve diri tutma çabalarının yoğunluğu bu gerçeğin dışa vurumundan başka bir şey değildir. Başkan ve adamlarının gücü aşınmaktadır ve onların hiç bir çabası bu gidişi geriye çeviremeyecektir. Zaman ve koşullar iktidarın gücünü aşındırırken, muhalefeti büyütmekte ve güçlendirmektedir. Kararlı ve dirençli bir muhalefetin kazanması için koşullar her geçen gün biraz daha olgunlaşmaktadır.Emekçi hareketinin biraz kıpırdaması sonuç almayı daha da kolaylaştıracaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...