19 Temmuz 2017 01:00

Kültür meselesi

Kültür meselesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dün yine İstanbul’u sel aldı. AKP’li Bakan durumu afet olarak açıklayıp sorumluluktan iktidarlarını kurtarmaya çalıştı.

Dünkü yağmur gerçekten afet miydi?

Bayrampaşa Metro Durağı’nın suyla dolmasının afetle ne ilgisi var? Tamamen mühendislik hatası. Tabii ortada bir mühendis varsa? Eğer zeminden çukurda kalan bir yer yapıyorsan, yağmur yağdığında buraya su dolmaması için tedbir alırsın. Eğer aldığın tedbir yeterli olmuyorsa yeni tedbirler alırsın. Alınacak tedbirler zeminin altından girişi, hemzemin yapmaktan pahalıya gelecekse, o zaman hemzemin bir giriş yaparsın. Ona imkan verecek bir boş alan var orada.

Aynı durum Üsküdar Meydanı için de söz konusu. Her kuvvetli yağmurda denizin hemen yanında bir göl oluşuyor. 

Bayrampaşa, Üsküdar gibi her yağmur yağdığında su dolan yüzlerce yer var İstanbul’da. Keza Ankara’da da…

Bakan ya da belediyeler “afet” falan diye açıklamalar yapacağına, bundan birkaç sene önce buraları su bastıktan sonra ne yaptılar bunu açıklamaları gerekir. Örneğin, Üsküdar Meydanı’nı ilk kez su bastıktan sonra ne yaptılar? Mimar Sinan’ın yaptığı Caminin duvarlarını çatlatan kazıkları çakmadan önce yapılması gereken acil işler yok muydu, o meydanda?

Hırsızlık, yolsuzluk, rant elde etme vs. bir yana, bir kentin inşaa edilmesi ve büyümesi o kentte yaşayanların ve o kenti yönetenlerin kültür düzeyini de gösterir.  Avrupa kentlerinin hemen hemen tamamının içinden büyük nehirler geçer. Oralar bizden fazla yağmur alır. Alplerde karlar erimeye başladığında nehirler gürül gürül akar. Ama hiç birinde bizim Bayrampaşa ve Üsküdar rezaleti yaşanmaz.

Dün sabah, Zincirlikuyu Metrobüs Durağı’nın köprüye gidiş yönünde yarım saatten fazla yağmurun dinmesini bekledim. Yolun sağ tarafında su birikiyordu. Otobüsler geçtiğinde dalgalar oluşuyor, bekleyen herkes ayak bileklerine kadar ıslanıyordu. Bunun tek nedeni yoldan sağa çıkış olduğu için yola yapılan eğilim ve yol kenarında biriken suyu tahliye edecek mazgal olmayışı idi. Ve muhtemelen metrobüs yolu yapıldığından bu yana her yağmurda burada su birikiyordu. Ama orada su birikmemesi için hiçbir şey yapılmıyordu. Medeni bir ülkede böyle bir yol yapılmaz. Mühendis geçinen (İktidar partisi taraftarı olduğu için orada çalıştırılmış bir ehil olmayan kişi) yolu yanlış yapmışsa, medeni bir ülkede orada ilk su toplandığında çözüm aranır ve bir sonraki yağmurda orada su toplanmaz. Bizde ise “afet” denir. Hatta, birileri kadınlar sokaklarda şortla gezdiği için, Kılıçdaroğlu yürüdüğü için, 15 Temmuz’a kontrollü darbe dendiği için, “Allah bizi cezalandırıyor” da diyebilir. Ya da “bizi çekemeyen Avrupa üzerimize yağmur yağdırıyor, bu seller onun için oluyor” diyenler çıkabilir. Ama bütün bunlar yol ve kent yapmayı bilmediğimiz gerçeğini değiştirmez.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...