18 Temmuz 2017 01:00

Sana ne 'bilge diplomat'!

Sana ne 'bilge diplomat'!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Uğur Dündar’ın, “Bilge Diplomat” diye nitelediği Şükrü Elekdağ ile yaptığı röportajı, Sözcü gazetesi, “Barzani’nin bağımsızlık ilanı savaşa yol açar” başlığı ile verdi. Hem de, 1. sayfanın sol üst köşesinde, kendi başlığının da üstünde!

Şükrü Elekdağ, artık parlamentoda değil, ama hâlâ dışarıdan akıl vermeye devam ediyor. 

2003 yılında kırmızı çizgi daha aşağıdaydı. O zaman da böylesi “bilge” diplomatların verdiği akıl ile, “Irak’da federe devlet ilanı, causa belli’dir” açıklaması yapmıştı Ankara. Yani savaş nedeni! Ben de “Sana ne!” diye yazı yazmıştım da, askeriyeyi sinirlendirmiş,  kendimi DGM’de bulmuştum. Neyse AKP’nin cicim aylarıydı da, beraat etmiştik. Gel de şimdi, Şükrü Elekdağ’a da “Sana ne” deme!

2005 yılında onun verdiği akıl ile, Baykal ile RTE’nin “usta-çırak” ilişkisi içinde olduğu günlerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Avam Kamarası ile Lordlar Kamarasına yazdığı 550 imzalı açık bir mektupla, 1915 soykırımının ilk raporlaştırması olan Mavi Kitap(1) için İngiltere’nin  Türkiye’den özür dilemesini istedi. 

Daha sonra son derece kibar olan İngiliz parlamenterleri, “Tamam, gelin ortak bir komite kurup tartışalım” deyince, ara da bul “bilge diplomat” ve diğerlerini. 

550 milletvekili 2005 yılında, daha ne olduğunu bile bilmedikleri, okumadıkları bir kitaptan dolayı Birleşik Krallıktan özür dilemesini talep ediyordu, AKP ve CHP milli cephesi olarak.

Taner Akçam Birikim dergisinde, “Yapmayın, Türkiye’yi rezil ediyorsunuz” diye yazınca da, hem onu hem Birikim’i, hem aynı yazıya yer veren Agos’u, “Mavi Kitap”ın Türkçe tercümesinin yayıncısı Pencere Yayınlarını yüklü para cezalarına mahkum ettirdi “bilge diplomatlar”ımız ve “strateji uzmanı”mız.(2)

İlk hakaret davaları modasını RTE mi başlattı sanıyorsunuz? Mahkemeler acaba hangi dönem bağımsızdı ki?

Muhbirler şimdi sayısız dava açtırırken, Ergenekoncuların ihbar ve suç duyurularıyla da, aralarında Orhan Pamuk, Hrant Dink, Elif Şafak da dahil az yazar ve gazeteciye dava açılmadı o zamanlar, daha 10 küsur yıl önce; RTE’nin çıraklık yıllarında.

2009 yılında Gomidas Enstitüsü “Mavi Kitap”ın mufassal, kaynakçalı sansürsüz edisyonunun Türkçesini çıkardı ve 550 adet kitabı parlamenterlere yollayarak, peşinen mahkum ettikleri kitaba bir göz atmalarını istedi.(3)

Kitaplar yollandıktan sonra yeni bir skandal olmasın diye, önce İHD Genel Merkezinde bir toplantı yaptık. Dışarıda nereden haber aldılarsa(!) ulusalcıların toplantımızı protesto ettiklerini duyduk sonradan. Biz 8. katta olduğumuz için duymadık.  Ayrıca Mecliste Akın Birdal’ın yardımı ile bir basın toplantısı yapıp, “Aman, parlamenterlerin bilgi edinme özgürlüğü engellenmesin” diye çağrı yaptık. O zaman Meclis idare heyetinde yer alan Sırrı Sakık ile de görüşüp, “Bir rezalet olmasın” dedik, önceden bilgilendirerek. Ne yazık ki kendisinden destek alamadık. Meclis başkanı Çin’de bilgisini alabildik sadece. Kendisine ulaşamadık. Ama bizim başaramadığımızı “bilge diplomat” başardı. Doğrudan Meclis başkanı ile bağ kurup, kitapların milletvekillerine verilmesini engellemeyi başardı; helal olsun! Hiçbir milletvekili de kalkıp, “Siz 2 kişi kalkıp, bizim bilgi edinme hakkımızı nasıl engelleyebilirsiniz, biz ilkokul öğrencisi değiliz” demedi, muhalifi, muvafıkı dahil!

“Bilge diplomat” Hürriyet’e böbürlenmese, bu olayın nasıl gerçekleştiğini  de öğrenemeyecektik, ondan şüphelensek bile. Hürriyet Gazetesi Muhabiri Sefa Kaplan’ın 5 Ağustos tarihinde, “Mavi Kitap’ı Meclise sokmadı”  üst başlığı ve “Her şey CHP Milletvekili Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ’ın  İngiltere Parlamentosuna yazdığı bir mektupla başladı” alt başlığı ile çıkan haberinde şöyle deniliyordu: 

“Elekdağ,  TBMM üyelerinin tamamının imzaladığı mektubunda, ‘Bir savaş propaganda imalatı olarak’ nitelediği ‘Mavi Kitap / Blue Book’un ‘mesnetsiz ve asılsız olduğunun açıklanmasını’ talep ediyordu. Elekdağ’a göre, Tarihçi Arnold Toynbee tarafından hazırlanan ve orijinal ismi, ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilerin Uğradığı Muamele, 1915-1916’ olmakla birlikte ‘Mavi Kitap / Blue Book’ olarak bilinen kitap, ‘Ermeni tarihçilerin iddialarını kanıtlamak için kullandıkları en önemli kaynaklardan birini’ teşkil etmekteydi. 

Bunun üzerine, merkezi Londra’da bulunan Gomidas Ensititüsü Genel Direktörü Tarihçi Ara Sarafian ve Lordlar Kamarası Üyesi Lord Avebury, ‘Mavi Kitap’ın sansürsüz baskısını, kaynakları göstererek İngilizce ve Türkçe hazırladılar. 26 Haziran’da Ankara’da her iki ismin de katıldığı bir basın toplantısı ile kamuoyunun bilgisine sunulan kitap, aynı gün TBMM’deki bütün milletvekillerine isim isim gönderildi. Ancak kitapların tamamı bir süre sonra iade edildi. Kitapların milletvekillerine ulaşmasını engelleyen ismin CHP Milletvekili Şükrü Elekdağ olduğu ortaya çıktı. Elekdağ, “Ben Mavi Kitap’la ilgili girişimi haber alır almaz TBMM  Başkanı Köksal Toptan’ı (Al enteresan bir isim daha!) uyardım ve kitabın dağıtımını engelledim” dedi. (Demek bizim ulaşamadığımız TBMM başkanına, Elekdağ taa Çin’de ulaşmayı başarmış, alarm zilleri çalarak!) 

Elekdağ, şunları söyledi: “Yalan dolu olduğu itiraf edilen bir kitabın dağıtımını önlemenin bir görev olduğu bilinciyle böyle hareket ettim. Bunun sansür olduğunu filan düşünmüyorum. Propaganda kitabının yayılması ve dağıtılması doğru olmaz.” Hey gidi adaletten ve düşünce özgürlüğünden yana olan CHP!

O zaman “Bunun milletvekillerinin iradesine el koymak” anlamına geldiğini belirtmiştik. 

Toptan da, Elekdağ da artık TBMM’de değil ama derin ruhları oralarda geziniyor. 

Şimdi daha da ileri bir adım atıldı, milletvekillerine yeniden ilkokul talebesi muamelesi çekilerek, Ermeni Soykırımından ve Kürdistan diye “hayali” bir ülkeden bahsetmeleri halinde uygulanacak bir disiplin cezası tesis olundu.

(1) Mavi Kitap adı Marx’ın Kapital’inde de  sıkça geçer. Mavi Kitaplar, İngiliz parlamentosuna sunular raporlar ve belge derlemelerinin adıdır. Kapakları mavi olduğu için böyle anılırlar. 

(2) James Bryce ve Arnold Toynbee, Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Yönelik Muamele 1915-1916,  2 cilt, Önsöz: Taner Akçam, Türkçesi: A. Tuygan-Jülide Değirmenciler-A. Güner, Pencere Yay, İstanbul  2005-2006.

(3) Sansürsüz edisyonun yayın haklarına sahip olan Gomidas Enstitisü, 2009 yılında kitabın onaylı Türkçe basımı TBMM üyelerine iletmek üzere yeniden yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nda Ermenilere Yönelik Muamele 1915-1916, Vicont Bryce’ın Falladon Vikontu Grey’e Sunduğu Belgeler, yayına hazırlayan: Ara Sarafian,  yeni tercüme: Ayşe Günaysu, London  2009.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...