09 Temmuz 2017 00:15

Adalet ve demokrasi için mitinge, mücadeleye!

Adalet ve demokrasi için mitinge, mücadeleye!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Adalet Yürüyüşçüleri dün 200 bine yaklaşan bir kitleyle yürüyüşlerini tamamladı.

Bugün ise, Maltepe’de adının bundan böyle “Adalet Meydanı” olacağı anlaşılan Maltepe sahilindeki meydanda, miting yapılacak.
Mitinge yüz binlerin (milyonu aşan bir kitlenin) katılması bekleniyor.

Ankara’dan İstanbul’a yapılan ve 24 gün süren yürüyüş, gerek yürüyüşün geçtiği illerde gerekse ülke sathında büyük ilgi ve destekle karşılandı.

ADALETSİZLİĞİ SAVUNANLAR HAYAL KIRIKLIĞI

AKP-MHP ve Vatan Partisi (VP) cenahı, yürüyüş boyunca ”Adalet Yürüyüşü”nü; “terörizme destek yürüyüşü”, “FETÖ’ye destek yürüyüşü”, “Adalet yollarda değil Mecliste, mahkemede aranır.” gibi karalama, yalan, çarpıtma ve tehditler etrafında bir kara propaganda ile itibarsızlaştırmayı amaçlamıştır.  Ama onların bu girişimleri, amaçlarının tersine yürüyüşe ilgiyi artırdı; yürüyüşün amaçlarının daha derinlemesine, tartışılmasına yaradı. Dahası bu partilerin yürüyüşe böylesi cepheden karşı çıkmalarının iki nedeninden birisi olan kendi tabanlarından “Adalet talebine” destek verilmesini önlemekti. (Diğeri de ülkede ayyuka çıkan adaletsizliğin üstündeki yalan örtüsünün yırtılmasıdır.) Ama geçen sürede anlaşıldı ki; karalama, yalan, tehditlerle sürdürülen saldırıların, bu partilerin tabanında, “Adalet Yürüyüşü”ne ve amaçlarına ilgiyi ve sempatiyi artırmıştır. Bunu yerellerdeki gözlemlerden ve yandaş basındaki önemli kalemlerin yürüyüşe olumlu yaklaşımlarından, en azından yürüyüşe yönelik saldırılara karşı tutum almalarından anlıyoruz.

ADALET YÜRÜYÜŞÜ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Dünya basınında ve demokratik kamuoyunda yürüyüşe ilginin, Türkiye’deki adaletsizliğin, özgürlüklere yönelik saldırıların, OHAL uygulamalarının etrafındaki tartışmalara da yeni bir boyut ve dinamizm kazandırdığını, Türkiye’de olup bitenlerin anlaşılmasına önemli bir katkı yaptığını söylemek abartı olamaz.

Böylece Adalet yürüyüşü;

-“Adalet talebi”ne karşı çıkan iktidar ve yandaşı siyasi çevrelerin yürüyüşü “tecrit etmeyi” amaçlı saldırısı püskürtülerek,

-Yürüyüşün amaçlarını basitçe açıklayarak,

-Referandumdaki deneyimlerden de yararlanarak, “Adalet Yürüyüşü”ne destek vermek isteyen her çevrenin katılımını kolaylaştırarak ve yapay hiçbir şart ve sınırlama getirilmeyerek,

-Böylesi uzun, binlerce kişinin (değişerek) katılımıyla süren bir yürüyüşü, yürüyüşün içinde oluşan kendi disipliniyle sonuna kadar sürdürülerek başarıyla tamamlanmıştır.

YÜRÜYÜŞ BİTTİ, MÜCADELE SÜRECEK 

Sonuçta ne kadar başarılı olursa olsun ”Adalet Yürüyüşü”, 24 gün süren ve sonunda bir büyük mitingle taçlanan (taçlandırılacak) olan, Türkiye’nin demokrasi mücadelesi tarihinde de altı çizilecek eylemlerden birisi olarak tamamlanmıştır. Ama “adalet arayışı” ve “adalet arayışı”nın bir bileşeni olduğu, özgürlük ve demokrasi mücadelesi, bütün yakıcılığı ile 10 Temmuz’dan başlayarak sürecektir.  

Bu yüzden de referandum mücadelesinin hemen sonrasında gerçekleşen “adalet yürüyüşü”nün yarattığı motivasyondan da yararlanarak, özgürlükler ve demokrasi mücadelesinin ilerletecek girişimler yapmak, yerellerden başlayarak, mücadeleye katılan toplumsal kesimleri içinde demokrasi mücadelesine katılacak kesimlerle diyaloğu, ortak mücadele eğilimini güçlendirecek girişimler yapmak, bu girişimleri ortak mücadeleye kadar götürerek, demokrasi mücadelesini ülke sathında büyütülmesi için yeni dayanaklar oluşturmak en acil görev olarak ortaya çıkmıştır. 
“Adalet Yürüyüşü”nü, bu görevin yerine getirilmesini kolaylaştıran bir dayanak olarak değerlendirmek, bundan sonrası için hayati önemde olacaktır.

MÜCADELENİN YARATTIĞI İMKANLARI KULLANARAK...

Dahası, AKP-MHP-VP cephesinin 15 Temmuz’un yıldönümünü bahane ederek, “demokrasi nöbeti” adı altında referandumda “hayır” diyenleri ve “Adalet Yürüyüşü”nün harekete geçirdiği yığınları baskılamak ve sindirmek için kullanacakları tartışmasızdır. Yürüyüşü günleri boyunca ”15 Temmuzu anma”yı “Adalet Yürüyüşü”nün alternatifi olarak göstermelerin nedeni buydu.

Yine AKP-MHP koalisyonu, vakit geçirmeden TBMM İçtüzüğü” ve “uyum yasaları”nı gündeme getirerek siyasi gündemi belirleyen bir kampanya ile ülke siyasetin seyrini belirlemeye çalışacak; “tek parti tek adam yönetimi”nin gerektirdiği adımlara hız verilecektir. AKP bu takvimi şimdiden ilan etti. MHP de Mecliste tam destek verecektir.  

Elbette bugün yapılacak mitinge katılım artırmak, mitingi de başarıyla tamamlamak mitingi güçlendirmek, demokrasi mücadelesi için çok önemlidir. Ama yarından itibaren asıl dikkatimizi; demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi için girişimleri yoğunlaştırmaya, AKP-MHP etkisinden kurtulma sürecine giren emekçi ve işçi kesimleri içindeki çalışmaya özel bir önem vermeye yöneltmek belirleyici olacaktır.

Referandumdan sonra “Adalet Yürüyüşü”nün gösterdikleri bunu gerektiriyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...