30 Haziran 2017 00:50

Fotoğrafçı bir aile; Baba Karl Bulla ve oğulları*

Fotoğrafçı bir aile; Baba Karl Bulla ve oğulları*

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Baba Karl Bulla (1855-1929), Bulla Kardeşler Viktor Bulla (1883-1938). Ve Aleksander Bulla (1881 - 1934) 1920 / 1930’ların fotoğrafçıları ve fotoğraf örnekleriyle devam edelim.

Karl Bulla, 1855’te Prusya’da doğan ünlü bir Rus fotoğrafçıydı. Rusya’da “fotoğrafın babası” olarak anılıyordu. Daha 1886’da kamerasını sokaklara çevirmişti. Fotoğraf ve baskı tekniklerinin ilerlemesiyle 1894’te kartpostallar, gazete ve dergilerde fotoğrafları kullanıldı. O günkü koşullarda Bulla’nın fotoğraflarının kullanımı imajını artırdı. Bulla reklamını verdiği gazetelerde reklamını şöyle yapıyordu; “ Usta fotoğrafçı-illüstratör Karl Bulla, resimli dergiler için her yerde: Dışarıda, içeride veya gece yapay ışık altında fotoğraf çekiyor” 

1916’da Karl Bulla, firmasının yönetimini oğulları Alexander ve Victor’a devretti ve Ösel Adası’na taşındı (Estonya). 1929’da ölümüne dek etnografik fotoğraflar çekerek ve Estonyalı çocuklara fotoğrafın temellerini öğreten sakin bir hayat yaşadı. 

1935 yılında, yaklaşık 132.683 negatiften oluşan Bulla Ailesi’nin fotoğraf koleksiyonu Ekim Devrimi’nin arşivlerine ve Leningrad bölgesi sosyalist inşasına teslim edildi. Arşiv, büyüdü ve şimdi Karl Bulla’nın ve oğullarının yaptığı 200 binden fazla negatiften oluşan bir arşiv geriye kaldı. 

Karl Bulla’nın oğlu Viktor Bulla 1899’da St. Petersburg’da bir İngiliz okuluna gitmiş ve Almanya’da fotoğraf eğitimi almıştı. Çalışmalarını tamamladıktan sonra kardeşi Aleksander ile babasının fotoğrafçılık firması Bulla’da fotoğrafçılığa başlamışlardır.

Viktor on dokuz yaşında iken Rus-Japon savaşı boyunca Sibirya Rezerv Tugayı’nın fotoğraf muhabiri olarak çalıştı. Başarılarından dolayı cesaret ödülü olarak gümüş madalya aldı. 

Savaştan sonra, aile fotoğraf ajansında bir foto muhabir olarak çalıştı. 1909’da kardeşi Aleksander ile bir belgesel film şirketi olan Apollo’yu kurdu. Viktor, ortaklığın kameramanı, yapımcısı ve yönetmeniydi. Apollo, spor olaylarını içeren haber filmleri, doğa filmleri üretti ve dağıttı. Klasik edebiyat eserlerinin sinemaya uyarlanmalarında çalıştı. 

Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcından sonra Viktor, 1917-1918 yıllarının devrimci olaylarını çeken ve “1917 Şubat Devrimi’yle Petrograd Devrimi” başlıklı bir belgesel filmin yaratılmasında yer alan aile fotoğraf ajansında çalışmaya döndü.  Dinamik ve karanlık çekimleri, Sergei Eisenstein ve M. Chiaureli’nin 1917 devrimiyle ilgili filmlerin yaratımında temel oluşturdu.

Viktor, Ekim 1917 ayaklanmasının olaylarını fotoğrafladı ve Petrograd Sovyeti’nin filmlerinde fotoğrafçılık yaptı. Lenin’i 1919 - 1920’de Rus Komünist Partisi’nin sekizinci ve dokuzuncu kongresinde, 1920 - 1921’de Komintern’in ikinci ve üçüncü kongreleri çeken fotoğrafçıdır. Lenin’in film ve fotografik tasvirlerinin öncülerinden biriydi . Birçok ünlü Rus Lider Grigori Zinovyev , Lev Kamenev , Stalin ve diğer Sovyet ve parti liderlerinin portresini oluşturdu. 

1928’de Viktor ve Aleksander Bull Kardeşler olarak Sovyet fotoğrafçılığına 10 yıl boyunca 30 fotoğraf gönderdi . Jüri Viktor’a onursal bir diploma verdi. 

* https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Klj9M3r8xsIJ:https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Bulla+&cd=2&hl=tr&ct=clnk&gl=tr

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...