28 Haziran 2017 00:47

OHAL kaldırılmalı

OHAL kaldırılmalı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

15 Temmuz Operasyonu ile Erdoğan devlet kadrolarındaki Fetullahçı eski ortaklarını tasfiyeye girişti. Bu operasyonu ise eski Ergenekonları kadro; Ağar, Soylu, Bahçeli, Perinçek vb. ile devam ettiriyor. Devlet kadrolarında Fetullahçılardan boşalan yerlere MHP’li kadrolar yerleştirilmeye çalışılıyor. Bu çevreler, şimdi kraldan çok kralcı. Sırayla, son Türk Devleti’nin ortadan kaldırılmak istendiğini, meselenin bekaa meselesi olduğunu, Kürtlere tenkil politikasına sonuna kadar devam edilmesi gerektiğini, OHAL’in kaldırılmaması gerektiğini söylüyor, yazıp çiziyorlar. 20 Temmuz’dan sonra kurulan Rejim, MHP’nin kurmak istediği rejimdir. 12 Eylül’de bunlar “fikrimiz iktidarda biz cezaevindeyiz” derlerdi. 20 Temmuz sonrası hem fikirleri, hem de kadroları iktidarda.

Oysa, bu gerici çevrelerin propagandası dışında, OHAL’in sürdürülmesi için gerçek bir neden yok. Erdoğan dahi, patronlara yaptığı konuşmada bu gerçeği itiraf etti. Mealen, “Siz niye OHAL’a karşı çıkıyorsunuz, OHAL’in size ne zararı oldu, aksine sizin önünüzü açmadı mı?” gibi şeyler söyledi. Gerçekten, devletin bekası tehlikede olsa patronların da bundan etkilenmesi gerekirdi. OHAL Rejimi’nin Erdoğan’ın söylediği patronlara bir zararı olmadı. Tam tersine, grevleri yasaklayarak, demokrasi güçlerini FETÖ’cü diyerek baskı altına alarak, binlerce mücadeleci kamu emekçisini açığa alarak ve ihraç ederek,  işçi ve kamu emekçilerinin örgütlenmesini ve mücadelesini gerileterek patronlara dikensiz gül bahçesi şartlarını oluşturdu. Patronlar kârlarında rekorlarını egale etti. Patronlar, rantçılar, AKP yandaşı ihale zenginleri OHAL’den zerrece olumsuz etkilenmedi. Tabii, büyük patronların itirazlarının asıl sebebi, AKP iktidarının göbekten bağlı olduğu emperyalistlerle arasının giderek bozulması ve bu durumun kendi işlerini de etkileyeceği kaygısı idi. 

Demokrasi güçleri OHAL’in kaldırılması ve gasp edilen siyasi ve demokratik hakları iadesi için mücadeleyi yükseltmez ise bu gerici güruh OHAL Rejimini sonsuza kadar sürdürmek ister. 

Bunun için, AKP ve MHP cephesi Adalet Yürüyüşü’nden öcü gibi korkuyor. Bu eylemin demokrasi güçlerini toparlayacağından, toparlanan demokrasi güçlerinin taleplerini genişleterek mücadelesini daha da yükselteceğinden korkuyorlar. Bahçeli ve AKP sözcüleri her gün Kılıçdaroğlu’ya saldırıyor. Bir provokasyon için fırsat kolluyorlar. Silah yüklü TIR haberini Berberoğlu’ya Kılıçdaroğlu’nun verdiğini yazarak, ‘15 Temmuz başarılı olsaydı Başbakan Kılıçdaroğlu olacaktı’ gibi kara propaganda ile Kılıçdaroğlu’yu tehdit ediyorlar. Berberoğlu’dan sonra sıra sende diyorlar. Kılıçdaroğlu da provokasyona fırsat vermemek için azami dikkat sarf ediyor. Doğrusu, eylemini başarı ile sürdürüyor. Yürüyüşe her gün bir sendikacı, bir parti temsilcisi, bir aydın vb. katılarak demokrasi güçlerini birliğine vurgu yapıyor.

AKP’liler ve Bahçeli, Perinçek, Soylu korkmakta haklılar. Adalet Yürüyüşü Demokrasi güçlerinin birliği ve mücadelesinin, Referandumdaki ‘Hayır Cephesi’nin yeniden canlanmasını, daha da genişlemesini sağlayacaktır. OHAL kaldırılacak, açığa alınan, ihraç edilen ilericiler, demokratlar işlerine geri dönecek, kapatılan gazeteler televizyonlar açılacak, gazeteciler hapishanelerden çıkacak, halka bu zulmü reva görenler yargılanmaya başlanacaktır.
 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...