26 Haziran 2017 00:52

Acı özgürlük

Acı özgürlük

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Jimmy ‘Shorty’ Dennis ölüm hücresinden özgürlüğün ışığına kavuştuğu için mutlu olması gerekmesine rağmen bu özgürlüğün acı bir tadı var. Shorty, 26 yılını Pittsburg’dan 60 mil uzaktaki Pensilvanya Greene Country Capital Case Unit’teki (CCU) L Blok’un pis kokulu çukurunda geçirdikten sonra serbest bırakıldı. 

Ama bu özgürlüğün bir bedeli var. 

Shorty, 1991’de Chedell Williams adında bir öğrenciyi öldürdüğü iddiasıyla yargılandı ve suçlu bulundu. Philadelphia’nın West Oak Lane semtinde soygun ve adam öldürme iddiasıyla mahkum edildi. 

Halbuki Chedell Williams öldüğünde Shorty orada değildi. Yetkili iki mahkeme ve en üst infaz mahkemesi Shorty’nin büyük ihtimalle suçu işlemediğine karar vererek hakkındaki ölüm kararını kaldırdı ve  davanın yeniden görülmesine hükmetti. 

Bu karar kısmen, bir görgü tanığının Jimmy Denis’i olay yerinden çok uzakta bir ötobüste görüp selamlaştığını söylemesiyle ilgili ifadesinde zaman konusunda yanılmış olmasına bağlı alındı. 

Tanık, savcının soru bombardımanı karşısında yanılıp, ilk ifadesinden farklı olarak Shorty’yi olaydan bir saat sonra gördüğünü ifade etmişti. 

Aslında ilk ifadesinde Jimmy’yi, randevusu olduğu için belgeyle kanıtlanan, kamu dairesine gittiği saatte gördüğünü söylemiş olan tanık sonradan ifadesini değiştirmişti. 

Polise teslim ettiği kamu dairesinden alınan belge ise nasıl olduysa kayboluvermişti.  

Buna rağmen Shorty, en temel haklarından vazgeçtiğini yazılı olarak onaylayarak serbest bırakıldı. 

Açıklamasının içeriği -1970 yılında ABD üst mahkemesinin “Kuzey Karolina Alford’a karşı” başlıklı kararına uygun olarak- suçunu kabul etmesi anlamına geliyordu. 

Mahkeme onu, beraat talebinden vazgeçmesi, suçlu olabileceğiyle ilgili iddianın korunması ve 26 yıllık ölüm hücresi hapsiyle cezasını çektiği gerekçesiyle serbest bıraktı. 

Jimmy ‘Shorty’ Dennis evine dönerek,  annesine, erkek kardeşine, iki kızına ve nişanlısına kavuştu. 

Ama dediğimiz gibi bu özgürlüğün de bir bedeli vardı...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...