14 Haziran 2017 00:30

Cübbeli ve hak

Cübbeli ve hak

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cübbeli Ahmet Hoca, kıdem tazminatının işçinin hakkı olmadığını söylemiş. Cübbeli’ye göre işçinin hakkı sadece ücretidir (o cehaletinden maaş diyor). Bu mantığa göre emeklilik hakkı da olmamalı. Çalışmadığı zaman ücret alamayacağına göre, yıllık tatili de hak etmez.

Cübbeli gibi “din alimleri!” aslında her konuda mevcut sistemi ve patronları destekleyen insanlardır. Toplumun en cahil kesimlerini hurafelerle kandırırlar. Onların gerçek sorunlardan, kendi gerçek sorunlarından uzaklaşmasını sağlayarak, düzenin gönüllü köleleri olmalarında patronlara yardımcı olurlar. Cübbeli gibileri için işçi, boğaz tokluğuna çalışacak, senede bir fitre ve zekat, kurban eti verilerek çalıştırılacak modern köledir.

Ellerinden gelse, Suudi Arabistan, Katar vd. Arap ülkelerindeki Asyalı işçiler gibi çalıştırmak isterler Türkiye’de de işçileri. Sendikasız, sigortasız, kıdem tazminatsız; sadece ölmeyecek kadar ücret ödeyerek. İşçi sınıfı ile ilgili söyleyebildikleri tek cümle “İşçinin parasını teri kurumadan ödeyeceksin” lafıdır. O da günümüzde sadece günlük çalışan amelelere uyar.

Oysa, işçi sınıfı, iki yüz yıllık mücadelesi ile kendini “cübbelilerin” feodal dünyasından koparmıştır. Sadece ücret ile yetinmemiş; sekiz saatlik iş günü, yıllık ve haftalık tatil hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, emeklilik hakkı, sağlık sigortası hakkı, toplusözleşme hakkı, sendika hakkı ve kıdem tazminatı hakkını  mücadele ederek patronlardan almıştır.

Belki de, “cübbeli” gibiler daha çok televizyonlara çıkarılmalı, işçiler bunları daha iyi tanımalı. Nasıl işçi düşmanı olduklarını görmeli. “OHAL kaldırılsın” diyen bazı patronlara “OHAL’in kaldırılmasını niye istiyorsunuz, sizin önünüzü açıyoruz, işçiler grev yapamıyor” diyenleri tanımalı. İki tane dini kelam, bir tane hamaset sözü ile kandırılarak bunları iktidar yaptıklarını görmeli.

“Geniş işçi kitleleri dindar, aman din konularına girmeyelim onları kaybederiz” diye düşünüp “cübbelilerin” işçi sınıfı düşmanı söz ve eylemlerini teşhir etmez, işçilere anlatmazsak; onlar bugün “kıdem tazminatı hak değil” derken, yarın “emeklilik hak değil, tatil hak değil” deme cesaretini de göstereceklerdir. Kıdem tazminatının budanması için çalıştıkları gibi diğer hakların gasbında da patronlar ve Hükümete yardımcı olacaklardır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa