08 Haziran 2017 05:26

Katar’ı koru, Tahran’la yakınlaş, PYD’ye karşı Şam’la anlaş

Katar’ı koru, Tahran’la yakınlaş, PYD’ye karşı Şam’la anlaş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hamle basit aslında: Katar’ı koru, İran’la yakınlaş, PYD’ye karşı Şam’la anlaş. Obama yönetiminin uzun süre Türkiye’nin Irak’taki İran karşıtlığını gemlemeye çalıştığı hatırlayalım. Trump’ın İsrail ve Suudi Arabistan’la kurmaya çalıştığı İran karşıtı ittifak Katar kriziyle beraber ölümcül eleştirilerin hedefi oldu. Trump’ın izlediği diplomasiyle, bürokrasinin diplomasisi arasındaki makasın büyüdüğü belli ki Ankara’nın gözünden kaçmamış.

Kısaca iddialarımı sıralayayım:

-Diplomasi jeostrateji ve bunun uzantısı taktikler tarafından şekillenir.

-Jeostratejik meseleler karar vericiler tarafından belirli bir hiyerarşi içinde ilişkilendirilirler. Tercih sıralamasını belirleyen o anda tercihlerin ne kadar arzulanır ve uygulanabilir olduğudur.

-Jeostratejinin en önde gelen amacı iktidarda kalmak, iktidarı tahkim etmektir.

-Türkiye’de iktidarı elinde bulunduran Milli Mutabakat koalisyonunun temeli PYD’nin Suriye’deki etkisini kırarak, Ankara’nın Kürtler üzerindeki hakimiyetini tartışmasız hale getirmektir.

-Bu savaş politikası bittiği gün bu koalisyon bitecek, rejim başka bir rejime dönüşecek, devlet içindeki dengeler değişecek, yeni ittifaklar ortaya çıkacaktır. Koalisyon ortaklarının hepsi bu ortak kaderden haberdardır ve hamlelerini ona göre yapmaktadır.

-Katar hamlesi dahil Ankara’nın Ortadoğu’daki tüm hamleleri Kürt politikası tarafından belirlenir hale gelmiştir. Bunun nedeni Kürt politikasının iktidarda kalma savaşının yegane manivelası olmasıdır.

Katar krizi henüz bitmedi. Tahran’daki IŞİD saldırıları, Güney Kürdistan’dan bağımsızlık referandumu kararı, İsrail-Filistin görüşmeleri… Çapraz pazarlıkların döndüğü, her rejimin diğeri tarafından aldatılmayı beklediği, haberlerle propaganda arasındaki çizginin tebahhur ettiği bir ortamda varsayımlarımızı, iddialarımızı netleştirmek ve sınamak bir zorunluluk.

Netlik sadece bilimin değil muhalefetin de ihtiyaç duyduğu bir zihinsel durumdur. Ana muhalefet partisi CHP, rejimin ihdası ve ihyasındaki payını gizlemek telaşıyla yaptığı tutarsız açıklamalarla halkı bilgilendirmek bir yana, bilgi kirliliğini artırmaktadır. Ortalığın bulanması aslında AKP’ye alternatif bir dış politikası olmayan CHP’nin foyasını ortaya çıkmasını engellemektedir.

İşin özü şudur: Rejimin temelini oluşturan Kürt politikasına muhalefet etmeden CHP Erdoğan’ı yerinden kımıldatamaz. Yani: CHP’nin Katar muhalefetinin fiilen hiçbir hükmü yoktur ve gevezelikten başka bir şey değildir.

Tükürük yalamaktan bıkmayanlara afiyet olsun! Yemek vakti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...