07 Haziran 2017 00:53

Katar ara bulucusu

Katar ara bulucusu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dış politikada, AKP’nin son on yılda başına gelenler yetmezmiş gibi, Suriye’de uğradığı tecritten sonra şimdi bir de “Katar sorunu” çıktı. 

Katar, AKP ve Erdoğan’ın Ortadoğu’daki en yakın müttefiki. Her sıkıştığında sıcak para bulduğu, Ortadoğu ve Suriye politikalarında birlikte hareket ettiği, şeriatçı silahlı güçleri (el Nusra ve Ahrar’uş Şam gibi) birlikte desteklediği, gizli işler çevirdiği müttefik. 

Önemli şirketleri sattıktan sonra, büyük arsa ve binalar satarak da “Katar’dan yeni para girişi ile ekonomik krizi hafifletebilirim” hesapları yaptığı bir sırada AKP, Katar’ın tecridi ve cezalandırılması ile karşı karşıya kaldı. Şimdi, ara buluculuk yaparak hem Katar’ı, hem kendini kurtarmaya çalışıyor.

Katar ile Türkiye’nin, ABD-AB-Suudi Arabistan ve İsrail politikalarına ters düşmeleri, tecritlerine yol açtı.  ABD ve müttefikleri, Suriye sorununu çözüp, mızrağın sivri ucunu İran’a çevirmek istiyor. İran’ı Suriye ve Ortadoğu’da geriye itmek istiyor.

ABD’nin Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi’nde model ülke o zamanın AKP’li Türkiyei idi. AKP ve Erdoğan için de o zaman her şey güllük gülistanlıktı. Erdoğan kendini “GOP eş başkanı” ilan etmişti. İspanya Başbakanı ile medeniyetler arası ittifakın liderliğini yapıyordu. Fakat, ABD ve AB’nin, ayrı bir yazı konusu olabilecek nedenlerden ötürü, GOP projesinden vazgeçmesi ve Türkiye ile Katar’ın mezhepçi saiklerle eski politikalarda ısrar etmesi ya da ülkelerinin jeostratejik konumları nedeniyle ile Batı ve müttefiklerinin politikalarına eklenememeleri nedeniyle iki ülke de tecrit edildi. 

15 Temmuz darbe girişimini ABD’nin yaptırıp yaptırmadığının kanıtları henüz açık değil ama darbe başarılı olsaydı, ABD ve müttefiklerinin sevineceği kesindi. Şimdi de Katar’a yaptırımlar gündeme geldi.

Türkiye ile Katar’ın, ABD ve müttefikleri ile çelişmesi ve çekişmesi emperyalizme karşı durma olsa onların yanında oluruz. Fakat, bu çekişme asıl patron ile taşeron arasındaki menfaat çekişmesidir ve eninde sonunda kendi içlerinde çözerler.Patronun dediği olur. AKP’nin burnu Suriye’deki gelişmeler ve son ABD gezisi ile epey sürtülmüştü, Katar’ın burnu da şimdi sürtülüyor.

AKP’nin Katar konusunda ara buluculuk girişimleri, Katar’ı ABD-Mısır vd. politikalarına ikna etme çabaları olacaktır.

Bu vesileyle, AKP-Şangay Beşlisi savunucularının ittifak yaptığı tezini pazarlayanların da bir kere daha açığa düştüğünün önümüzdeki günlerde görüleceğini de belirtmekte fayda var.

ABD ve diğer emperyalist güçler tarafından iktidar yapılan AKP’nin, içeride esip gürlese de, dış politikada yapabilecekleri bellidir.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...