01 Haziran 2017 01:00

Kandan kına yakılmaz!

Kandan kına yakılmaz!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

“Elhamdülillah 1’e 10 gidiyor.”

Hayır, bir çiftçinin hasat zamanı ürününün bereketi için şükür sözleri değil bunlar.

Ramazan ayına girdiğimiz bugünlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri bunlar. Erdoğan,  çatışmalarda ölen asker ve PKK’li sayısını karşılaştırıp “elhamdülillah” diyor.

Hani İslam aleminde savaşan ülkelerin bile savaşa ara verip ‘barış’ yaptığı ramazan ayında çok öldürmekle övünüyor Cumhurbaşkanı!

Oysa mesela ne zaman Avrupa’da bir IŞİD saldırısı/katliamı gündeme gelse, Cumhurbaşkanı Erdoğan zaman kaybetmeden hemen söze girerdi: “İslam barış dinidir, bunlar gerçek İslam olamaz!”

Ama bütün yetkileri elinde toplayıp artık tek başına yönettiği ülkenin 30 yıldır kanayan yarasına gelince ‘barış’ sözcüğünü unutuyor; her ağzını açtığında “kan”dan, “bedel ödetmek”ten söz ediyor.

Asker ya da PKK’li ölenler bu ülkenin çocukları.

İşte daha birkaç gün önce ‘kırmızı fularlı kız’ olarak bilinen Ayşe Deniz Karacagil’in Rakka’daki çatışmalarda yaşamını yitirdiği haberi gelmişti. Ayşe’nin dağa çıkış hikâyesi, Gezi eylemlerine katıldığı gerekçesiyle 98 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmasıyla başlıyordu. Ölen insanların hepsinin Ayşe gibi bu ülkenin gerçekliğiyle örülmüş bir hikayesi var.

Sizce Eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan daha mı az istekliydi öldürerek “terörü bitirme” konusunda? 

Daha 2010’da ne diyordu Başbuğ?

“Eğer öldürerek bitseydi, 26 yılda PKK’yı 5 defa bitirmemiz gerekirdi.”

Fakat bırakalım bitirmeyi, o zamanlar Kandil’le yatıp kalkıyorduk. Şimdi Rojava ve Şengal de eklendi.

Peki, nereye kadar?

Diyarbakır büromuzdan Serpil Berk ve Fırat Topal arkadaşlarımızın gazetemizde bugün yayımlanan haberlerinde Diyarbakırlı vatandaş soruyor: “Yıllardır savaş sürüyor, binlerce insan öldü. Ne oldu, bitti mi?” Ve sonra ekliyor: “Barış dışında çaremiz yok!”

Vatandaşın gördüğünü, Cumhurbaşkanı Erdoğan da görmüyor mu?

Elbette görüyor ve bu sorunun ölmekle-öldürmekle bitmeyeceğini biliyor.

Ancak, halkın geniş kesimlerinin OHAL’in kaldırılması, KHK’ların iptal edilmesi, iş, ekmek, insanca yaşam, demokrasi, barış, adalet gibi talepleri karşısında savaşta ısrar etmek,  iktidar tarafından mevcut düzeni sürdürmenin bir gerekçesi, bir bahanesi olarak kullanılıyor. Üstelik bu savaş politikalarının başkanlık için MHP Lideri Bahçeli’nin desteğinin alınıp ülkenin referanduma götürülmesinde de önemli bir rolü olmuştu.

O yüzden halk barış istiyor ama iktidar savaşsız yapamıyor.

Ve hepsi de bu ülkenin çocukları-gençleri olan insanların ölümü üzerinden “Elhamdülillah 1’e 10 gidiyor” diyerek bu ülkeye barış da, huzur da gelmiyor. Aksine ölmeyle-öldürmeyle ülke daha karanlık, kötü günlere sürükleniyor.

Çünkü halkın ferasetini dizelerine döken şairin dediği gibi, kandan kına yakılmaz!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...