31 Mayıs 2017 01:00

Satılık şeyler ülkesi

Satılık şeyler ülkesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ramazan ayında Diyanet, LÖSEV, Konya diye söze başlayınca ‘hayırdır inşallah’ demeyeceğinizi ummak isterim. Meramım sağlıkta yeni rant alanına bir pencere açabilmek.

Bugün ne minarelerdeki hastalık müsebbibi baz istasyonlarından, ne hastane mescitleri bağlamında hastane enfeksiyonlarından ne de özel sağlık sigortacılığı ile SSK sağlık hizmetlerini denk tutan geçmiş diyanet fetvalarından bahsetmeyeceğim. Konumuz bir başka rant: Satılık doktor kadroları.

 Bundan 3 yıl önce, 2014 yılında Türkiye Diyanet Vakfı üç büyük kentte hastane açmak kaydı ile aldığı ruhsat bağlamında 180 doktor kadrosunu açık arttırma ile satışa çıkarmıştı. Oysa 2013 yılında çıkmış bir yönetmelik ile özel sektörde doktor kadrosu satışları sözde yasaklanmıştı. Bir parantez açacak olursak bu yönetmelik aynı zamanda 2013 öncesinde büyük karların döndüğünün de kanıtı oluyor.

Gelelim Diyanet Vakfı’nın 2014 yılı ihalesine! Tek bir ihaleyle kasasına 7 milyon lira koydu vakıf. Peki, ‘taş atıp kolu mu yorulmuştu’ vakfın? Elbette hayır. Üstelik bu doktor kadrosu satışının KDV’si de oldukça yüksek %18. Sakın bu ihalede mevcut çalışan doktorların kadrosu ile İhaleyi alan yeni hastanede çalışacağı aklınıza gelmesin. Ortada ne hastane ne de çalışan doktor var. Sağlık Bakanlığın’dan bahşedilmiş ruhsat bağlamında yedi milyonluk rant var. 

Ama rant sadece Diyanet Vakfı’na  bahşedilmemişti. İhaleyi alan şirket çok geçmeden 1 milyon TL karla boş kadroları “LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı) gibi kar amaçlı olmayan bir kuruma satmaya kalkınca kamuoyu tepki göstermişti. Peki ilgili tarihte Sağlık Bakanlığı ‘lösemili çocuklar için hastane açmak isteyen LÖSEV’e 2,5 yıl geçmesine rağmen neden ön izin vermiyordu’ sorusunun cevabını ise varın siz düşünün!

Yabancısı olanlar İçin hatırlatmakta yarar var. Yeni hastane açmak ya da kadro almak için Sağlık Bakanlığı’nın onayı gerekiyor. Bir başka husus Bakanlığın özellikle büyük kentlerde özel hastane açılmasına pek izin vermemesi. Yine “doktor ihtiyacı olan özel hastane, dilediği branşta ve sayıda doktor istihdam edemiyor”. İşte burada “satılık doktor kadroları” devreye giriyordu Özel sağlık sektöründe.

Yazıya başlarken Ramazan, Diyanet  Konya demiştim. Ve Konya:

Son haftalarda hekim kamuoyu sosyal medya üzerinden Konya Adliyesinde yapılacak bir açık artırmayı konuşuyor. Özü  konuştuğumuz sağlıktaki yeni rantın bir başka versiyonu. Bu kez doktor kadrolarını satmak isteyen devletin bir icra dairesi. 

Geçmiş yıllarda gazetemizde de yazmış olan sevgili meslektaşım Osman Öztürk bu hafta Birgün Gazetesi’ndeki köşesinde yakında yapılacak bu ihaleyi detayları ile anlatmış. 

Yekünde çokça milyon liralık bu ihalede her bir boş satılık hekim kadrosu için yüzbinlerce liralık rayiç konmuş. Peki, ‘hekimler emekli olunca ne kadar tazminat  alıyor’ derseniz bu satılık kadroların yanında devede kulak. 

Sağlıcakla kalın “sağlık reformunun” gazabından uzak durun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...