28 Mayıs 2017 01:00

Oylamaya katıl!

Oylamaya katıl!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kirli, suçlu ve genelde iğrenç olduğundan, resmi politikayı lanetlemek hiç de zor değildir. Ortalama bir politikacının kendisinin kesinlikle öyle olmadığını iddia ettiği özellikleri sıralarsanız bu mesleğin ne denli berbat olduğunu hemen anlarsınız. Radikal eylemciler ve devrimciler açısından politika, genelde kirli hatta çürümüş olarak görülür. 

Ama devrimciler sözünden dönmez diye bir kural da yoktur. Bazı koşullar onları daha önce kendilerine çizdikleri sınırları aşmaya zorlayabilir. Örneğin Kara Panter Partisinin (BPP)  kurucularından Huey P. Newton, bir zamanlar BPP’nin hiçbir zaman burjuva seçimlerine katılmayacağını söylerken birkaç yıl sonra ABD Kongresi seçimlerine katıldı. 

Bazı diğer BPP üyelerinde de durum aynı oldu. Örneğin Eldridge Cleaver, ABD başkanlığına bile aday oldu. Newton’la birlikte BPP’yi kuran Elaine Brown ve Bobby Seale de seçimlere katıldılar.  

Şimdi ABD’de savcılık seçimleri yapılıyor. Pensilvanya’da savcılık seçimlerine katılan adaylardan sadece birine, oy toplasınlar diye siyahlar için çok kötü bir toplama kampı olarak görülen Graterford Cezaevine girme hakkı verildi. Bilinmeli ki Pensilvanya cezaevlerinde tutukluların seçme hakkı yoktur, ancak, akraba ve dostlarıyla konuşarak beğendikleri adayları tavsiye edebileceklerinden oy toplamaya katkı sunarlar. 

Neden diğer adaylar cezaevi sakinlerini ziyaret edip kendilerini tanıtma hakkına sahip değiller? Herhangi bir din ya da etnik kökene sahip olmak nasıl olur da belli adayların bu haktan mahrum edilmelerine neden olabilir? Tabii ki alacağınız cevap; öyle olmasına kanunlar izin vermiyor şeklinde. Nokta.

Resmi devlet politikası gerçekten de kirli bir iş. Ama bu platformda bile eğer insanlar bir konu için angaje olur ve iyi şeylere çaba harcarlarsa bazı olumlu değişikliklerde etkileyici olabilirler. Bu durum, Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Değerlidir) hareketinin Afro-Amerikan seçmenlerin oylarını ve ihtiyaçlarını dikkate almayan, siyahlara karşı kitlesel tutuklamalarla göze batan bazı bölge savcılarının tekrar seçilmesini engellediği kampanyalarla bir kez daha ortaya çıktı. Afro-Amerikan özgürlük hareketinin liderlerinden Frederick Douglass bir zamanlar, “Egemenler talep edilen hiçbir şeyi gönüllü olarak vermezler. Bu hep böyleydi, böyle de kalacak” demişti. 

Bizler Douglass’ın sözünü dinleyerek talepler ileri süren torunları olmak zorundayız. Devrimciler her fırsatı değerlendirerek toplumsal değişime yol açacak beklentileri gerçekleştirmek için hareket ederler. Bu, Philadelphia’da yeni bölge savcısının seçim süreci için de geçerli. Oylamaya katıl! Seçim kampanyasına katıl!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...