17 Mayıs 2017 01:00

Erdoğan-Trump görüşmesi

Erdoğan-Trump görüşmesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Erdoğan-Trump görüşmesinin on dakika süreceği, tarafların beşer dakika konuşacağını ileri sürenler var. Bir de sözlerin tercüme edileceği düşünülürse Erdoğan’ın Trump’a bu süre içinde sadece konu başlıklarını aktarabilmesi mümkün.

Çünkü, AKP çevreleri ve yandaş medya görüşülecek en az on konu sayıyor. YPG’ye ağır silah verilmemesi, Rakka’ya birlikte operasyon yapılması, Kuzey Suriye’de bir ‘Kürt özerk devleti’ne izin verilmemesi, Musul’a ortak operasyon yapılması, Kuzey Suriye’de bir güvenli-uçuşa yasaklı bölge oluşturulması, Suriye’de Sünni Arapların birlikte eğitilmesi ve donatılması, Fethullah Gülen’in iadesi, Gülen iade edilmeyecekse en azından geçici tutuklanması ve kamuoyuna açıklanmasa da Reza Zarrab davası.

Bazı yorumcular ise diğerlerinin sahte gündem olduğu, tek ve gerçek gündemin Zarrab davası olduğunu iddia ediyor.

Erdoğan’ın gündemi ister sadece Zarrab, ister diğer gündemler olsun görüşme süresi gerçekten kısa ise anlaşılan formalite bir görüşme yapılacak. Erdoğan’dan önce gelen heyet zaten bütün taleplerimizi anlattı, pazarlıklar yapıldı, anlaşılan konular Erdoğan-Trump tarafından teyit edilecek ve açıklanacak denirse; bu da pek mümkün görülmüyor.

Çünkü, Erdoğan’dan önce gelen heyet ile ABD’nin herhangi bir konuda anlaştığına dair belirti yoktu. Hatta, tam tersine ABD’liler Türkiye’yi adeta aşağılarcasına YPG’ye ağır silah vermeyin ricası ile gelen heyetin geldiği gün  YPG’ye ağır silah verme kararını imzaladılar.

ABD, Suriye’de barış sağlandığında Kürtlerin iç savaş öncesi duruma döneceğini düşünmüyor herhalde. Öyle düşünse ağır silah vermez.

ABD, ya kendilerine yakın bir Suriye yönetimi olduğunda barış olur diye düşünüyor ya da Suriye’de de Irak’taki gibi bir Kürt özerk idaresi düşünüyor. ABD, öyle düşünüyorsa zaten ilk sekiz görüşme maddesi gündemden düşmüş oluyor.

Biz Trump’ı ikna ederiz diyorlarsa, bırakın Erdoğan’ı, on dakikada bunu kimsenin yapması mümkün değil. Geriye kalıyor Fethullah Gülen’in iadesi ve Zarrab davası. 

Gülen’in iadesi de pek mümkün değil, mümkün olsa dahi, Erdoğan onun Türkiye’ye getirilip yargılanmasını istemez. Gülen’in iadesi istemi sadece iç politikaya yönelik bir aldatmaca. Propaganda aracı.

Zarrab davası konusunda da, diğer şeyler dururken Erdoğan tek başına bu davayı konuşamaz. Öyle bir şey yaparsa bu bir süre sonra ortalığa saçılır ve skandal olur.

O halde, Erdoğan bu kısa süre içinde yandaş basında yazılan konu başlıklarını şöyle bir kısaca geçecek ve iyi niyet dilekleri ile görüşme bitecektir.

Asıl tantana yandaş basın tarafından Türkiye’de medya aracılığıyla yapılacaktır. Erdoğan’a ve Trump’a söylemedikleri pek çok şey söyletilecek, Erdoğan’nın ne kadar başarılı olduğu anlatılacak, Erdoğan’ın AKP’nin genel başkanı olması ile başlatılacak yeni tantanaya kadar halk oyalanacaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...