14 Mayıs 2017 00:55

Bir ömür boyu akıntıya karşı*

Bir ömür boyu akıntıya karşı*

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Biz, cezaevlerindeki hücrelerimizde yavaş yavaş ölüme giden müebbet hapse çarptırılmış tutuklular, düşüncelerimiz ve kalbimizle sizin yanınızdayız. 

İki ay önce aramızdan ayrılan, halkın avukatı ünvanını almayı çoktan hak etmiş, çok iyi bir gelenekten gelen Avukat Lynne Stewart’ı anıyoruz. 

Bugün on yıllar boyu kendisinden başka herkes için mücadele eden olağanüstü bir insanı, Lynne Stewart’ı anıyoruz. 

O, New York’un Harlem ve Brooklyn semtlerindeki Latin ve siyahların hakları için mücadele etti. Onun mücadelesini en iyi eşi ve yoldaşı olan Ralph Poynter bilir. 

Hillary Clinton’ın “süper vahşi hayvanlar” olarak damgaladığı gençlerin kitlesel tutuklanması ve müebbet hapse mahkum edilmesinin sorumlusu olan bu sistem, Lynne’i hain olarak görmekteydi. 

Onların gözünde Lynne Stewart, sınıfına, beyaz egemen ırka ve mesleğine ihanet etmişti. Açık ki sistemin savunuculuğunu yapan sözde avukatlar olmasa, ABD’de insanların kitleler halinde tutuklanması zaten imkansız olurdu.

Bu bağlamda nefesinizi keseceğine emin olduğum bir gerçeğe dikkat çekmek istiyorum; ABD’nin 50 eyaletinden sadece biri olan Pensilvanya’daki 18 yaşın altındaki müebbet ceza almış tutukluların sayısı, dünyanın diğer ülkelerindekinden daha fazla. 

Anlıyor musunuz; dünyanın hiçbir ülkesinde, hani sürekli mahkum ettiğimiz Çin, Rusya ve İran’da bile hiçbir şans verilmeden  hayatlarını hücrede geçirmeye mahkum genç tutuklu yok.  

Ve şimdi  kendimize soruyoruz; bu noktaya nasıl geldik? Bizde neden bu kadar insan hapse atılıyor? 

Lynne Stewart, işte bu saldırıya karşı durdu, hem de doğrudan cephede; kararların alındığı yerde, mahkemelerde... 

Oralarda resmen gericiliğe karşı bir savaş sürdürdü. On yıllarca, akıntıya karşı yüzdü. Onu ve ömürboyu sürdürdüğü mücadelesini sevgiyle anmalıyız. 

O, siyah çocukları gördüğünde, onlarda korunması gereken çocuk ve gençleri, kendi çocuklarını gördü. Bu nedenle Lynne Stewart’ı hiç unutmayacağız. 

(*) Mumia Abu Jamal’ın 6 Mayıs’ta San Fransisco’da yapılan “Avukat Lynne Stewart’ı anma ve Mumia Abu Jamal’ın özgürlük mücadelesine devam” toplantısına gönderdiği mesaj. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa