01 Mayıs 2017 01:59

Monica bombaları ve sarin

Monica bombaları ve sarin

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sudan, Afganistan ve Suriye’ye saldırılar: ABD başkanları savaş sayesinde iç problemleri gizlemeye çalışıyorlar. 

ABD medyasına göre 1993-2001 yılları arasında ABD başkanlığı yapan Bill Clinton dönemindeki en büyük skandal, Beyaz Saray’daki stajyer Monica Lewinsky ile yaşadığı cinsel ilişkiydi. Bu skandal Clinton’ı başkanlıktan olmanın kenarına kadar  getirince, ülkenin 42. Başkanı, genelkurmay başkanına Afganistan’daki sözüm ona bir İslamcı eğitim kampına ve Sudan’daki el Şifa ilaç fabrikasına Tomahawk bombaları atma emri verdi. Şimdiye kadar kanıtlanmayan iddialara göre ilaç fabrikasında sinir gazı üretimine yarayacak ham maddeler bulunmaktaydı. Clinton’un seks skandalı yaşadığı kadının adına ithafen muhalifler bu bombalara Monica Bombaları adını verdiler. Başkan, bu bombardımanlar sayesinde kamuoyunun dikkatini dışarıya çekmiş ve işinden olmaktan kurtulmuştu.  

Şimdiki ABD Başkanı Trump’ın Suriye’deki bir hava üssüne 59 Tomahawk bombası attırmasının bahanesi de Suriye ordusunun sarin gazı ile sivilleri öldürmüş olabileceğiydi. Bana göre Trump’ın bombaları da Clinton’unkiler gibi dikkatleri başka tarafa çekmenin araçlarıydı.

1995 Mart ayında Japonya’da Omu-Shinrikyo adında bir mezhebin taraftarları Tokyo metro durağına sarin gazı ile saldırdılar. Yaklaşık 5 bin kişinin girip çıktığı durağa 11 torba dolusu sıvı sarin gazı atan köktendinciler (sadece) 13 kişinin ölümüne neden oldular. Diğer yaralılar kurtarıldılar. Bu matematiksel hesap nedeniyle Suriye’nin sarin gazı atması sonucu 100 kişinin ölebileceğine inanmıyorum. Hele de metro durağının kapalı bir yer, Suriye’de sarin atıldığı iddia edilen yerin açık hava olduğu düşünülürse... Trump’ın kameralar önünde iki yüzlü şekilde ifade ettiğinin tersine ölen Arap bebekleri için bir damla bile gözyaşı dökmediği, bir gram acı duymadığından ise eminim.  

Savaşlar, Irak örneğinden de görüldüğü gibi, ülkeleri mağlup ülkeler yapar. Savaşın tek kazananı silah tekelleridir. Bu tür saldırılar, savaşmak için yaratılan bahaneleri haklı göstermek ve daha fazla kâr elde etmek için sürdürülür. 

*Mumia’dan teşekkür;

Mumia Abu Jamal 6 Nisan’dan itibaren Hepatit C hastalığına karşı Harvoni ilacı ile tedavi edilmeye başlandı. Pensilvanya Cezaevi Yönetimine karşı açtığı davayı kazanan Mumia’ya (şimdilik) 12 hafta boyunca bu ilaç verilecek. Mumia Abu Jamal, hukuki mücadelesinde kendine destek olan herkese çok çok teşekkür ederek, bunun bireysel bir kazanım olmadığını bu sayede cezaevlerinde Hepatit C tedavisi bekleyen binlerce tutukluya da Harvoni verilebileceğini belirtiyor, “Mücadele henüz bitmedi ama güzel bir başlangıç yaptık” diyor. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa