29 Nisan 2017 01:00

BTK'nın 'dayı' derdi

BTK'nın 'dayı' derdi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK), “Şifre Güvenliği” başlıklı bir uyarı yazısı yolladı[0]. Yazıda basit şifre kullanmama konusuna dikkat çekildikten sonra sosyal medyada dayımızı neden etiketlemememiz gerektiği de detaylı olarak açıklanıyor: “Dayınızı ve dayınızın oğlunu Facebook’ta etiketlediğinizi düşünün. Listenizde 500 arkadaşınız varsa bu 500 arkadaşınızla da anne kızlık soyadınızı paylaştığınızın farkında mısınız? Hatta Facebook’ta gizlilik ayarlarınızı yapmadıysanız bütün internet coğrafyasına bu bilgileri paylaştığınızın farkında mısınız?”

Eğer bu çağrı BTK’dan değil de internetin güvenli kullanılabilmesi için çeşitli düzenlemelerin yapılmasını sağlayamayan bir yerden ya da kişiden gelse anlamlı olabilirdi. Ancak BTK “Güvenli internet” gibi düzenlemeleri hayata geçirebilen bir kurum olarak “sosyal medyada dayınızı etiketlemeyin” demekten ötesine geçmek zorunda.

Sizin siz olduğunuzu kanıtlamaya annenizin evlenmeden önceki soyadının yeterli sayılması başlı başına bir güvenlik açığı. Öncelikle elde sizi ve “dayınızı” tanıyan insanlar kümesi var. Bu küme zaten annenizin evlenmeden önceki soyadını biliyor. Üstüne bir de annenizi evlenmeden önce tanıyan insanlar kümesini ekleyin. Yetmedi ise sosyal medyada dayı ve yeğen kelimelerini aratın. Bu da yetmedi ise Nisan 2016’da ortaya çıkan, Binali Yıldırım ile Ahmet Davutoğlu'nun zararsız olduğunu iddia ettiği 50 milyona yakın kişinin kimlik bilgilerini içeren veritabanı[1] üzerinden bu bilgiye ulaşmayı deneyin. Annenizin evlenmeden önceki soyadı neredeyse adınız ve soyadınız kadar güvensiz.

Sıkıntı sadece bu kadar değil. Yeterince yaşlı iseniz anneniz Soyadı Kanunu’ndan önce evlenmiş olabilir. Ya da yeterince genç iseniz anneniz evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da kullanıyor olabilir.

Annenizin evlenmeden önceki soyadını çeşitli işlemlerde talep eden kurumlar(çoğunlukla bankalar) sizin ilk başvurunuzdaki beyanınızı baz alır. Başvurunuz sırasında annenizin evlenmeden önceki soyadını istediğiniz şekilde beyan edebilirsiniz. Annenizin evlenmeden önceki soyadının teyit amaçlı kullanımı yasaklanana dek bu beyanları gerçeğe uygun yapmamanız, annenizin evlenmeden önceki soyadı yerine unutmayacağınız ama kolayca da tahmin edilemeyecek bir kelime kullanmanız daha güvenli olacaktır.

[0] https://goo.gl/WESxLk
[1] https://goo.gl/XrctSv

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...