18 Nisan 2017 00:31

Fesih sebebinin geçerli olmadığını düşünüyorsanız işe iade davası açabilirsiniz

Fesih sebebinin geçerli olmadığını düşünüyorsanız işe iade davası açabilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi günler. Ben bir firmada üç yıldır çalışıyorum. Burada işyerinde işveren, işçilerin iş sözleşmesini feshedeceği zaman önceden hazırlanmış matbu bir dilekçe kullanıyor. Benim de iş sözleşmemi bu matbu dilekçe ile feshetti. Bu durumda işe iade davası açarsam kazanabilir miyim? 

CEVAP: Öncelikle belirtmek gerekir ki, işe iade davasını iş sözleşmenizin geçerli bir neden olmadan veya aslında fesih ihtarnamesinde yazılı bulunan sebepten başka bir sebeple feshedildiğini düşündüğünüz her durumda açabilirsiniz. Bu sebeple işe iade davasında asıl tartışılan mesele, işverenin sizin iş sözleşmenizin feshinde geçerli bir nedene dayanıp dayanmadığı. Ancak, belirtmekte fayda var, işe iade davasını fesih ihbarnamesinin size tebliğ edildiği tarihten 30 gün içinde açmanız gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü süredir ve bu zaman zarfı içinde açmaz iseniz dava açma hakkınız kaybolmaktadır. Dolayısıyla, matbu bir ihtarnameden önce burada önemli olan husus, iş sözleşmenizin işveren tarafından hangi sebeple feshedildiğidir. Eğer, belirtilen fesih sebebinin geçerli olmadığını ve gerçeği göstermediğini düşünüyorsanız, işe iade davası açabilirsiniz. Aksi takdirde fesih geçerli olacaktır. 

İş sözleşmenizin feshinde eğer sizin davranışlarından kaynaklı bir gerekçe belirtilmiş ise, bu durumda fesihten önce savunmanızın alınması gerekmektedir. Bu durum İş Kanununun 19. maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Dolayısıyla, sadece davranışınızdan kaynaklı bir fesihte savunmanızın alınmamış olması dahi feshi geçersiz kılmaktadır. Ayrıca, işveren, işletmeden kaynaklı bir nedeni gerekçe olarak göstermiş ise bu durumda da feshin son çare olması ilkesinin  gözetilmemiş olması da feshi geçersiz kılacaktır. İş sözleşmeniz feshedilirken tüm bu hususlara uyulmaması halinde fesih geçersiz olacaktır. 

Fesih ihtarnamesinin matbu olup bazı önemli boşlukların ayrıca dolduruluyor olması (örneğin fesih nedeninin her olayda ayrıca anlatılıyor olması gibi) işe iade davası konusunda önemli bir husus teşkil etmemektedir. Ancak, iş sözleşmesi feshedilen her işçi açısından aynı gerekçe ve cümlelerle bu fesih ihtarnamesi kullanılıyor ise bunu mahkemede lehinize bir delil olarak tartışabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...