12 Nisan 2017 00:54

Seçim barajı meselesi

Seçim barajı meselesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Seçim barajı meselesinde Başbakan ile Cumhurbaşkanı farklı şeyler söylüyor. Başbakan, 16 Nisan’da “evet” kazanırsa seçim barajının indirilebileceğini söyledi. Hatta bazı AKP’li yetkililer tamamen kalkabileceğini dahi söylemişti. Cumhurbaşkanı ise önceki gün seçim barajının değişmeyeceğini, barajın istikrar getirdiğini söyledi. 

Bu durumda ne olacak? 

Elbette Cumhurbaşkanının dediği olacak “evet” kazanırsa. Çünkü Cumhurbaşkanının sözleri karşısında Başbakanın sözlerinin kıymetiharbiyesi yok. Bunu gördük.

Peki, Cumhurbaşkanı ve “evet”çilerin hepsi; yeni sistemin istikrar getireceğini, cumhurbaşkanlığı sistemi ile artık koalisyonlar döneminin kapandığını söylemiyorlar mıydı? Halk cumhurbaşkanını direk seçecek, cumhurbaşkanı yardımcı ve bakanlarını atayacak ve beş sene iktidar olmayacaklar mıydı?

Ne oldu?

Şimdi,  seçim barajını kaldırmamak için yeni sistemde de baraj kalkarsa istikrar sağlanamayacağını mı savunuyorlar?

Cumhurbaşkanı ile mülakat yapan “gazeteci!” bunu Erdoğan’ a soramıyor? Cumhurbaşkanı koalisyonlar olmasın, hükümetler istikrar kazansın falan diye düşünmüyor, bütün gücü tek başına elinde toplamak istiyor. Bunu çeşitli vesilelerle defalarca söyledi. Yürütme, yargı ve yasama benim elimde olsun, bir emirle yargıdan istediğim kararı, Meclisten istediğim yasayı çıkartabileyim diyor.  Çünkü, Meclis seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi aynı gün olsa dahi; Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’a yüzde 51 oy çıkarken, AKP’ye milletvekili seçimlerinde, örneğin yüzde  41 oy çıkarsa ne olacak diye korkuyor. Milletvekili seçimleri sonunda AKP yüzde 41, CHP yüzde 25, HDP yüzde 13, MHP yüzde 7, MHP’den ayrılanların kurduğu parti yüzde  7 ve diğer parti ve bağımsızlar yüzde 7 milletvekili kazansa istikrar nasıl bozulur? Hükümet Meclisten çıkmayacak ki. Koalisyon olmayacak. Meclis Hükümeti de denetleyemeyecek. Sadece yasa çıkaracak. İstediğin yasalar çıkmaz mı diye korkuyor? KHK çıkarma yetkisi yeterli gelmiyor mu?  Yüzde 10 barajı kalırsa ve AKP, yapmaya çalıştığı gibi HDP’yi çalışamaz duruma getirip baraj altında bırakırsa, zaten MHP de dağılmış olacağından Meclis de 2002 seçimlerindeki gibi iki partili hale gelecek. O zaman AKP yüzde 41 alsa dahi Meclisin çoğunluğunu elde edebilecek. Bilindiği gibi bu şekilde 2002 seçimlerinde AKP yüzde 34 civarında bir oyla Meclisin yüzde 65’i gibi bir çoğunluk elde etmişti.

Cumhurbaşkanı yeni sistemde iktidarı bir kere aldığımda, artık beni ve halefimi kimse iktidardan indiremez diye hesaplıyor. Elbette, bu hesabın demokrasi ile bir ilişkisi yok. 

Zaten, Erdoğan, demokrasiyi onu amacına götürecek bir tren olarak tarif etmişti yıllar önce. Varacağı yere gelince ineceği bir tren.

16 Nisan Referandumu, Erdoğan’ın trenden inmeden önceki son istasyonu mu acaba?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa