30 Mart 2017 00:50

Cehalete övgü

Cehalete övgü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yakın geçmişin AKP’li mühendis enerji bakanı bir televizyoncuya demeç veriyor. 

“Eğitim seviyesi arttıkça AK Parti’nin hitap ettiği alanın daha da daraldığını görüyoruz. Anketlerde bunu söylüyor.” 

Tersten okursak, “Eğitim seviyesi düştükçe AKP’nin oyları artıyor.” demeye getiriyor.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Denetleme Kurulu Üyeliğine atanmış bir başkası, hem de profesör unvanlı, bir başka televizyonda konuşuyor.

“Ben daha çok cahil ve okumamış, tahsilsiz halkın iradesine güveniyorum. Yani ülkeyi ayakta tutacak olanlar okumamış, hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış yani cahil halkın iradesine ben güveniyorum. Türkiye’yi ateşe sürükleyen okumuş kesim. Profesörden başlayarak geriye doğru (kendisi de profesör(?)). En tehlikeli olanlar üniversite mezunları. Ondan gerisi lise ve ortaokul. Olayları en rahat okuyanlar ilkokul mezunları. Çünkü zihinleri berrak.”

Durum böyle olunca iktidarda kalmanın yolunu bulmuşlar. İşte son Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) sınav sonuçları. Adayların yaklaşık yüzde 5’i başvuru parası bulamadığı için sınavlara girememiş. Parayı denkleştirip sınava hazırlananların yüzde 5’i de kural değişikliğinden haberleri olmadığı için sınav başlamadığı halde “Geç kaldınız” denilerek sınava alınmamış. Lise son sınıf öğrencisi olup sınav giriş parasını ödeyemeyenlerin sayısı ikiye katlanmış. Yani üniversite okumak isteyen gençlerin yüzde 10’u kafadan dışarıda bırakılmış. Kalan yüzde 90’ın durumu daha da kötü. Geçen yıla oranla, barajı aşamayıp iki yıllık meslek yüksek okuluna dahi kabul edilmeyen ve lise mezunu işsizler ordusuna katılacak olanların sayısı 340 bin artarak 550 bin olmuş. 

Türkçe, matematik ve fizik, kimya, biyoloji gibi bilim dalları testlerindeki ortalamalar düşmüş. Sınava giren öğrenciler 40 matematik sorusundan sadece 5’ini doğru cevaplayabilmiş, fizik kimya, biyolojiden toplam 40 sorunun da 4,6’sını. Hadi fen, matematik zor diyelim, doğduklarından beri konuştukları ve 7 yıl boyunca kurallarını öğrendikleri Türkçeden çözebildikleri soru sayısı 40’ta 17. Yani dillerinin sadece 3’te birini biliyorlar. Sonuçlarının en önemli özelliği de standart sapmalardaki yükseklik. Yani bir grup, ortalamanın çok üzerindeyken, bir grup ortalamanın çok altında. Ülke bilenler ve bilmeyenler diye ikiye bölünmüş. 

Bilmeyenlerin sayısı YÖK üyesi ve eski bakan için yeterli mi bilmiyorum ama uluslararası testlerde okuduğunu anlayanlar sıralamasında 50. olmamız boşuna değil. Okuduğunu anlamayan, dinlediğini nasıl anlayacak? Anlasınlar diye “Eeeeey” diye bağırsanız da onlar anlamayacak. Siz daha çok bağıracaksınız, onlar yine anlamayacak. Sonunda sesiniz kısılacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...