29 Mart 2017 00:30

Kuş hastaneleri

Kuş hastaneleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devriyle ülkede piyasacı, sağlığı metalaştıran tıp ortamı derinleşti. İşte bundandır nar hastaneleri, kuş hastaneleri yani kâr hastanelerinin bolluğu. 

SSK sağlık kurumlarının Sağlık Bakanlığı’na devri üzerinden tam 12 yıl geçmiş oldu. Neler söylememişti ki hükümet yetkilileri! Tüm itirazlar güllük gülistanlık cevaplarla geçiştiriliyordu. Geldik bugüne... 

Sağlık hakkı artık bizzat kamu kurumları tarafından reklamı yapılan bir alan haline getirildi. Referandum öncesi reklam panoları elli küsur lira aylık pirimle sağlık hakkı vadediyor. Oysa sağlık hakkı ücretsiz olmalı, 10 yıllar öncesinden emek örgütlerinin ifade ettiği üzere pirim temelli değil vergi temelli olmalı. Aksi bu ülkede yaşayan herkesi sağlık sektörünün bir müşterisi haline getirir. Nasıl mı?

Geçen haftaki yazımın başlığı “Nar Hastaneleri” idi. Biraz hatırlamakta, yeni örneklerle açmakta yarar var. Yüksek tansiyon öyküsüyle, yeni ve ek bir yakınma olmaksızın tesadüfen bir özel hastaneden randevu alan hastaya dairdi anlattıklarım. Ve demiştim ki ‘hastaneye geldi bir hasta eve çıktı beş hasta’, aynen nar bilmecesinde olduğu üzere: “Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane”

Eskiden yani tıbbi teknolojinin daha az kullanılabildiği yıllarda, misal 1980’lerde apandisit ön teşhisi ile ameliyat edilip de ameliyat esnasında apandisiti normal görürlen hastalar için “kuş çıktı” tabiri kullanılırdı. O yıllarda piyasacı sağlık ortamının prototipi muayenehanecilik revaçtaydı.

Peki günümüzde karın ağrısı ile acil servise gelen hastaların hali nice? Karın ağrısı, acil servis denince elbette sizin de aklınıza akut apandisit dahil bir grup hastalık geliyordur. Yine yolumuz bir özel hastaneye düşse nasıl olur? Karın ağrısı ile acile, hele özel hastanelerde başvurup da ultrason, yetmedi B.T. (Bilgisayarlı Tomografi) çekilmeyen çok kişi var mı etrafınızda? Hani demiştim ya seksenlerde ve öncesinde akut apandisit düşünülüp ameliyata alınan ancak apandisiti normal çıkan, yine de ameliyata devam edilen hastalara “kuş” denirdi; şimdi soru şu: Ya şimdi?

Avrupa’nın en fazla ultrason, bilgisayarlı tomografi, MRG çekilen ülkesinde tahmin edileceği üzere bu kez de apandisit şüphesiyle ultrason, bilgisayarı tomografi sonuçları normal yani ekseriyetle eski yıllardan alıntı ile “kuş” çıkıyor. Buradan hareketle belki de nar hastaneleri benzetmesine ‘kuş hastaneleri’ benzetmesini de ekleyebiliriz. Ne dersiniz?

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...