24 Mart 2017 00:15

Popülizm ve yeni milliyetçilik yarışı: Merkel veya Erdoğan

Popülizm ve yeni milliyetçilik yarışı: Merkel veya Erdoğan

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Eşitsizlikler artıyor, savaş ve işgaller sürüyor, göçler artarak devam ediyor, ömür uzuyor, nüfus yaşlanıyor, sorunlara sağlıklı çözüm bulunamıyor, ABD’den Rusya’ya, Türkiye’ye dönüp dolaşıp yeni bir nasyonalizm başlıyor veya eski nasyonalizm yeni formlar alıp hortluyor.

Hortlaklar en çok da Avusturya, Hollanda, İngiltere, Fransa’da. Eskisi gibi bir popülizm, negatif bir popülizm yeni bir dalga halinde yükseliyor. 

Yerlilik, korumacılık, göç karşıtlığı, Donald Trump’ın şahsında yükselişte olan bir toz duman durumu mu, yoksa çok bilinçli bir şekilde Trump’un kaçınılmazlığı mı?

Varlık fonu küresel saldırıya karşı kalkan mı olacak ve her kılıcını çeken vurulacak mı? Vurulamayınca maliyetler artıyor mu?
Küreselleştikçe küreselleşmeyeceğiz çıkışları yeni milliyetçilik mi?

Serbest pazara karşı çıkmak yeni milliyetçilik mi?

NATO’ya karşı çıkmak yeni milliyetçilik mi?

AB’den çıkarız ha demek yeni milliyetçilik mi?

Bölgede genişleme politikaları yürütmek yeni milliyetçilik mi?

Bahçeli ile iş tutmak yeni milliyetçilik mi?

Brexit’ten çıkış, çıkmaz sokak milliyetçiliği mi idi?

Almanların Türkleri, Türklerin Almanları kullanması, ben sana kafa tutuyorum, o zaman ben büyüğüm, çünkü senin gibi bir büyüğe kafa tutuyorum, o zaman sen büyüksün, ben de seninle aynı ligdeyim, kafa kafayız, ikimiz de seçimlerden karlı çıkarız, büyüğe kafa tutmak her yiğidin kârı değildir demek yeni milliyetçilik mi?

Milliyetçiliğin en ayağa düşmüş hali yeni milliyetçilik mi?

Ortalık toz duman ve küçücük bir sineğin koca öküzü yere çaldığı büyük bir duman söz konusu. Nereden biliyoruz sineğin öküzü yere çalmasını, N. Uygur’a göre, çıkan tozdan anlaşılıyor. Mantık aramaya gerek yok bunda veya Anadolu bilgeliğinin mantığı koca öküzü bir sineğe yere çaldırır da Batı mantığı bunu anlamaz ise, bu da mı bir tür yeni milliyetçilik sayılır.

Sen ne büyüksün be Anadolu.

Bütün uygarlıkların beşiği Anadolu sayılır demek bir tür yeni milliyetçilik mi, yoksa bir gerçekliği de var mı?

Hem bütün uygarlıklar olmasa da hatırı sayılır sayıda uygarlığın beşiği olması yetmez mi böbürlenmeye.

Sonra her ne tuttuysa yüceltti mi batırdı mı, geriye birileri ile sahte boy ölçüşme üzerinden kendini büyütmeye uğraşan sahte bir büyüklük müdür yeni milliyetçilik?

Gerçeklikten koptuğu için mi yoksa çok fazla real reklam koktuğu için mi içi kof altın akçe midir yeni milliyetçilik?

İçi boşaldıkça semboller mi doldurur içerisini?

Semboller dolduramadığından şarlatanlara soytarılara mı ihtiyaç duyar yeni milliyetçilik?

Sorunların artmasına paralel sorunlu bir arayış mıdır yeni milliyetçilik? Her sıkıştığında biz değil Türkler Avrupa’ya girmek istiyor yani biz onları bizim kulübe sokmuyoruz alimallah demek yeni milliyetçilik mi? Suriyelileri salarım ha demek daha kaba milliyetçilik mi?

Üzüm üzüme bakar mı, üzümün gözü mü var da baksın üzüme, onu bilemem ama Erdoğan ve Merkel birbirine bakarak kararıyor ve bundan çoğu zararı Türkler görüyor.

Propp, bunların hep bir kalıbı var diyordu.

Kafamız, işlemeyen bir devletin işlememesinden dolayı rahat mı kaygılı mı? Hobbes’un bir başkası sizi ham yapar yer sözünden hareketle daha tanıdığına ve mevcuduna mı razı olunuyor?

Yanıtları zor değil de pratikleri oldukça ağır bulunuyor.

Yeni milliyetçilik eski milliyetçiliğin daha kolayca kullanıldığı gerçekten yeni bir salgın hastalık mı yoksa eskisinin mutasyonu ve daha gerçek dışısı mı? Eskisi yenisi yeniden fena halde hortluyor mu? Hortlakları kimler? 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa