01 Mart 2017 01:02

Evren için leylağın öyküsü

Evren için leylağın öyküsü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnadına aşk, inadına özgürlük, inadına yaprak…
Ağacın utandığı çığlığı şiir fısıldar” diyor 
‘Ağaçlar Gazeli’ şiirinde Haydar Ergülen.

Ağaçlar, yapraklar ve bahar bir ilaç gibidir ruhumuza. Ne güzel de söylemiş şair “ruhun sendeyse hâlâ bir ağaca emanet et” derken. Salt ruha değil bedene de şifadır nice ağaç ve çiçeği; misal Fransız leylağı.

Fransız leylağı bugün insan yaşamı için hayati önemde bir ilaca dönüştü. Şeker hastalığının vazgeçilmez ilaçlarından ‘metformin’ etken maddesi ilk olarak yaklaşık bir asır önce Fransız leylağının ekstresinden elde edildi. Aslında yaklaşık iki asır önce bu bitkinin soğuk algınlığına iyi gelip gelmediği bir merak / araştırma konusuydu. Daha o yıllarda şeker düşürücü etkisinden şüphelenilmiş olmasına karşın ancak 1927 yılında bu bitkiden elde edilen bir molekülde kan şekerini düşürücü etkisi kanıtlanabilmişti. Ama ciddi yan etkileri nedeniyle kullanılamamıştı. 1957 yılına gelindiğinde ise bu bitkiden “fenformin” ve “metformin” elde edildi. Bunlardan metformin etken maddesinin ilaca dönüşebilmesi için bir yirmi yıl daha geçti ve nihayetinde 1977’de ilaç haline getirilip diyabet tedavisinin en önemli ilacı olarak kullanılmaya başlandı. Günümüzde  metformin etken maddeli ilaçlar, dünyada en yaygın kullanılan ilaçlar arasında ilk sıralarda. Fransız leylağının insanlığa hediyesi olan ‘metformin’ etken maddesi diyabet ve ilintili hastalıklar alanında insan yaşamını uzatan temel ilaç olma özelliği bulunduğu ilk günden beri sürdürüyor.

Leylak aslında zeytingiller  familyasından, 20’ye yakın türü bulunan çiçeği ve kokusu ile ünlü, soğuklara oldukça dayanıklı ağaçların ortak adı. Zeytin mucizevi bir bitki. Aynı familyadan Fransız leylağı ise ilaç alanında mucize sunuyor.

Ve bir şair, Haydar Ergülen ağaçlara dair ipuçlarını vermeye devam ediyor:

“ey ağaçlarla konuşmadan insanlarla konuşmaya çalışanlar
Adilin ağaçlarını dinleyin, susmakmış o kayıp dil
zeytini dinledim beklemeyi öğrendim, akasyadan gitmeyi,
vuslatı ceviz ağacından, limonun dediği ayrılığı 
ve aşkı nardan
ağaçlar komşumuzun evidir, ruhumuz gülümsüyor 
avlusundan”

 Tam yazmaya başlamışken öğrendim ki sağlıkçı kardeşim Evren Baykut tutuklanmış. Vah güzel ülke ki vah! Ve bu yazı bu öyküleri çok seven Sevgili Evren için yazıldı. Selam olsun. Sevgili Evren, şairin dediği üzere:
 “İnadına aşk, inadına özgürlük, inadına yaprak…
ağacın utandığı çığlığı şiir fısıldar”  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...