22 Şubat 2017 01:00

Emekçilere darbe

Emekçilere darbe

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP iktidarı Referandum ertesinde emekçiler aleyhine iki yasal düzenlemeyi TBMM’ne getirmeye hazırlanıyor.

Bunlardan biri kıdem tazminatı, diğeri ise kamu emekçilerinin iş güvencesinin ortadan kaldırılmasıdır.

Kıdem tazminatı konusunda çok yazıldı. Biliniyor. Bir fon kurulacak, işveren her ay prim yatırır gibi bir miktar parayı bu fona yatıracak, işçi emekli olurken kıdem tazminatını bu fondan alacak. Ama kıdem tazminatı miktarı her sene için bir aylık brüt ücret yerine aşağılara çekilerek, yüzde elli, altmış azalacak. Böylece işçinin patrona maliyeti azaltılacak ve bu fonu iktidar işsizlik fonunu kullandığı gibi kullanacak.

Sabah’a konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamuda güvencenin “tapulu mal gibi olmasını” doğru bulmadığını belirterek, referandumdan sonra kamu personel reformunu yaşama geçirecekleri mesajını vermiş.

Kamu emekçilerinin de iş güvencesinin kaldırılması AKP iktidarının uzun zamandır programında idi. 4/B ve 4/C çalıştırma yaygınlaştırılarak zaten kısmen bu planını yürürlüğe koymuşlardı. Şimdi bütün memurları 4/B’li yapmaya hazırlanıyorlar. Yalnız sözleşme bir senelik değil, beş senelik olacakmış! Beş senede bir performans durumuna göre memuriyete devam edip etmeyeceğine karar vereceklermiş. 

4/B’li çalıştırmanın zararları oysa kısa sürede açığa çıkmıştı. Kamu sektöründe de, özel sektörde de aynı işte uzun süre çalışmak emeğin kalitesini arttırır. Kısa süreli ve düşük ücretle çalıştırılan 4/B’li çalıştırma 4/A’lı çalışma kadar verimli olamadı. Düşük ücretlere rağmen maliyette de beklenen düşme görülmedi.

Kamuda iş güvencesini kaldırmayı; istihdamı arttıracağız, gençlere istihdam yaratacağız diye pazarlamaya çalışıyorlar. Oysa, performansa dayalı çalışma dedikleri sistemin özü, işi en az kişi ile, en çok çalıştırmak demektir. Kamuda iş güvencesinin kalkması ile çalışan sayısı artmayacak, azalacaktır. Kamuya alınacak yeni personel, yıllardır personel eksiği olmasına rağmen alınmayan kadroların bir kısmının seçimler vb. nedeniyle doldurulması şeklinde olacaktır. 

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu, “Kamuda bütüncül bir düzenleme yapabilirsek, taşeronları bunun içinde çözeceğiz. Kamu çalışanları zaten yamalı bohça gibi 657, sözleşmeliler, kısa süreli sözleşmeliler, mevsimlik işçiler, 4A, 4B, 4C. Bunlara statü koyacağız buna göre yeni bir format çıkacak. Düzenleme çalıştaylarda netleşecek. Güvenceli, sürdürülebilir, geliştirilebilir bir yapı arzu ediyoruz” diye konuşmuş. Oysa, kamuda çalışmayı yamalı bohça gibi yapanlar kendileri idi. İş güvencesinden kurtulmak, daha ucuza kısa süreli çalıştırmak için icat etmişlerdi, önceki hükümetlerle birlikte 4/B, 4/C vb. çalışma biçimlerini. Bir taraftan yoğun şikayetler ve hizmetin aksaması nedeniyle kamuda 4/B’li çalıştırmayı kaldırmak zorunda kaldılar, diğer taraftan, şimdi yeniden bütün kamu emekçilerini 4/B’li haline getirmeyi planlıyorlar.

Kamu emekçileri ve işçiler, AKP’nin işçi ve emekçi düşmanı planlarını boşa çıkarmak için referandum sonunu beklememeli. Referandum süreci AKP iktidarının emekçi düşmanı yüzünü herkese anlatmanın da bir fırsatıdır.

Referandumda evet oylarının kazanması ile her şeyin güllük gülistanlık olacağını anlatan AKP; işçiler ve kamu emekçileri için işsizlik ve daha az ücretin planları yapmaktadır. Emekçiler; işine ve emeğine sahip çıkmak için; referandumda hayır oylarının kazanmasına çalışmalı ve AKP iktidarından kurtulmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...