19 Şubat 2017 00:52

Direnişin şiirleri

Direnişin şiirleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş


ABD’li Yazar Rob G. Kelly’nin yeni şiir kitabı elime geçtiğinde başlığı bir çığlık gibi gözüme çarptı; “Söz Konusu Bizim Hayatımız!” 

Tekel medyasının siyah gençlik hareketini, çoğunlukla ‘Siyah Yaşamın Önemi’ hareketiyle eş gördüğü koşullarda bu şiirler özellikle bu hareketin aktivistlerine adanmış durumda. Kitapta siyah gençlerin, eylemlerde karşılaştıkları büyük tehlikelere rağmen protestolarını sokağa dökme nedenleri konu ediliyor. Örneğin Missiouri’de Ferguson şehrindeki eylemleri bastırmak için savaş silahlarıyla karşılarına çıkan polise direnen kadın, erkek ve çocuklardan söz ediliyor. Polis şiddetinin kurbanı olan Mike Brown, Rekia Boyd, Freddie Gray ve diğerleri, Kelly’nin şiirlerinde geçmişten günümüze uzanan sesler olarak ortaya çıkıyor ve ölenlerin onuruna yazılan bir marşın figürleri oluyorlar.

Kelly’nin şiirleri kağıt üzerine dökülmüş dualar gibi. Ejderhalar kader kulelerinden yükseliyor ve körpe kuş yavruları gibi bir hapishanenin çelik kafeslerine düşüyor. Heyecanlı ve yaratıcı şiirleriyle şair bizi acısına, hayallerine, gelecek planlarına ve umutlarına ortak ediyor. 

Örneğin ‘Bu akşam yağmurla randevum var’ gibi oldukça şaşırtıcı bir başlığa sahip olan şiirinde, sözcüklerle harika şekilde oynuyor ve onları sevgiyle okşuyor. Kelly, kendi deneylerine bağlı olarak cezaevlerinin karanlıklarına bakabilen ve sadece orada varolan özlemleri değil, tutsak Afrika ve Amerikalıların yaşamlarındaki gizli umutları da dillendirebilen aklı başında bir genç şair. 

Şiirlerinde ‘Nubier’ kavramını kullandığında (Birçok siyah gencin Afrikalı kökenini hatırlaması) ABD’de genelde siyahlar arasında yaygın olan korku duygusu sezilmiyor.

Kitabındaki üç bölümde Amerika’daki köle ticaretinden başlayarak, 1960 ve 70’lerdeki çalkantılı yılları ve çok önemli güncel olayları anlatıyor. Hayranlık, haklı öfke ve merhametli sevgi arasındaki üçlü bölünmez ilişkiyi gösteriyor. Kelly, ona esin kaynağı olan yaşlı şair meslektaşları Gwendolyn Brooks (1917-2000) ve Sonia Sanchez’e saygı gösterecek, onları onurlandıracak kadar da zeki.

Şiir okumayı sevenler Kelly’nin şiir kitabını temin edip ruhlarını genişletmek ve sağaltmak için bir çırpıda okumalı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...