13 Ocak 2017 00:30

Masumiyet

Masumiyet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Divriği Kültür Derneği “Mehmet Atay* Anısına” 2009 yılından bu yana redfotoğraf ile birlikte fotoğraf etkinliği gerçekleştiriyor. 33 fotoğrafçının 78 fotoğrafla katıldığı kolektif sergi bir etkinlik olarak gerçekleştiriliyor. 14-30 Ocak 2017 tarihlerinde İstanbul DKD sergi salonunda izlenebilir. Bu yıl da sergi konusu seçilirken yaşanan toplumsal gerçeklikten uzaklaşılmamış.

2009 yılında “Çocuk İşçiler”, 2010 yılında “Kentsel Dönüşüm”, 2011 yılında “Kadın Emeği”, 2012 yılında “Özgürlük”, 2013 yılında “Direniş” Gezi isyanı, 2014 yılında “Dünya Halkları Kardeştir” 2015 yılında “İsyan /Ankara Katliamı”, 2016 yılında “Masumiyet”.

2013 yılının konusunu “Direniş” olarak belirlenmişti. Her yerde artan kadın cinayetlerinden, LGBTİ’lere kadar insan hakları ihlallerine karşı toplumsal duyarlılığı göstermek istercesine. Tam bu sırada (mayıs/haziran) Gezi direnişleri yaşandı.

2014 yılının konusunu “Kardeşlik” olarak belirlenmişti. Ortadoğu’nun barutunun fitillenip halklar üzerinde ırkçılığın da arttırılmasına inat konu başlığı “Dünya Halkları Kardeştir” olmuştu.

2015 yılının konusu ise “İsyan”dı. İsyan etmenin, karşı çıkmanın hak ve hukuka ulaşmanın bir aracı olduğunu, isyan duygusunun adalet karşısında haklılığı düşünülmüştü. Ne var ki ülke, tarihinin en büyük katliamlarından birini yaşadı. Ankara Katliamı toplumsal bölünmüşlüğü gözlerimizin önüne serince, o yıl konu “Katliam” olmuştu.

Belki “isyan” etmenin karşılığı ölümler, katliamlar da olabileceği gerçekliği bir olgu olarak karşımıza çıkmıştı. Ve bizler bu gerçekliğin öncelliğini kullanmıştık.

2016 yılının konusunu ise “Masumiyet” olarak belirlemiştik. Ve aynı başlıkla bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bir ironi olarak artık her şeyin tersi ile algılandığı bir dönem yaşıyoruz. Bu kavramlardan biri belki de en önemlisinin “Masumluk” olduğunu düşünüyoruz. Ve soruyoruz gerçekten masum muyuz?

Sergi metninden;

“...İnsanın en masum olduğu zaman, en eşit, en saf olduğu durumdur.  Ana karnında başlayan yolculuğun, yeryüzüne gözünü açtığı ana kadar geçirdiği zamandır. Masumiyet, dünyaya gelince bozulmaya başlıyor. Neden?

Masum olma halini, saf, temiz, zarar vermeme durumu olarak da düşünürüz. Ya da bir anlamda masum olan mazlumdur. Hatta günümüzde masum olma hali saflığı nedeniyle enayi, aptal ve farkında olmayan anlamında da kullanılmakta.

Yaşamdaki eşitsizlik doğuştan masumluğumuzu bozuyor. Nasıl bozmasın ki. Hiç birimiz annemizi babamızı, ülkemizi, dinimizi, ulusumuzu seçmiyoruz. Seçme hakkına sahip değiliz.

Doğuşta eşitsiz bir dünyaya gözümüzü açıyoruz. Ve şarkıdaki gibi “Masum değiliz hiçbirimiz…”
Suçları “coğrafyanın diğer, öbür, doğusunda ya da batısında doğmak olan çocukların durumu  hep söyledikleri gibi  ’kaderle’ açıklanacak. Yine çocukların düşe kalka büyüyecekleri yalanı söylenecek. Ama kimi çocuklar taşlarla mayınlarla, kurşunlarla kimi çocuklar tüylü halılar üstüne düşüp kalkıp büyüyecekler. Kimi çocukların babaları anaları kaybedilirken, hapislerde çürütülürken ve hatta çocuklar hapse atılırken, kimi çocukların babaları yazlıklarda, kışlıklarda parayla para kazanıp ülkeyi soyup soğana çevirmekle meşgul olurken çocuklarını dadılarla, ana okullarında yabancı dilde eğitimle yetiştiriyorlar / yetiştirecekler.

İstilalarda, savaşlarda hamile kadınlarla çocuklar neden sağ bırakılmaz?

Doğduklarında, büyüdüklerinde ailelerinin içinde doğup büyüdükleri kültür ve dünyalarını aramasınlar, intikam almasınlar ve egemenler için tehdit olmasınlar diye mi?

İnsan Hakları Derneği (İHD) Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle hazırladığı raporda silahlı çatışmalarda, iş cinayetlerinde, cezaevlerinde ve savaştan kaçarken ölen mültecilerle birlikte 2015 yılında 617 çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladı...”

 

*Mehmet Atay; 

Gazi Üniversitesi Maliye Yüksek Okulu Oluşum Tiyatro Oyuncusu, Çağdaş Divriği Gazetesi Muhabiri, Amatör Fotoğrafçı, İstanbul Divriği Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi… 1968 yılında Divriği’nin Göndüren köyünde doğdu. Özgürlük, dostluk ve barış için gittiği ozanların diyarı Sivas’ta gericiler tarafından 2 Temmuz 1993’te 32 aydınımızla birlikte yakılarak katledildi.

Divriği Kültür Derneği Tarafından Mehmet Atay anısına ilki 2009 yılında başlayan ve bugün 8.si gerçekleştirilen MEHMET ATAY FOTOĞRAF ETKİNLİĞİ düzenleniyor...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa