10 Ocak 2017 01:00

Genel kural işveren yöneticisine fazla mesai ücreti ödenmeyeceği yönündedir ama...

Genel kural işveren yöneticisine fazla mesai ücreti ödenmeyeceği yönündedir ama...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi akşamlar, bir firmada 11 senedir çalışmaktayım. Son 3 senedir yönetici yardımcısıyım. Çalıştığım firmadan ayrılmak istedim fakat tazminatsız ayrılabileceğimi belirttiler. Sigorta başlangıcım 2002. Her sene alınması gereken fazla mesai izin yazısını 2016 yılında imzalamadım. Yönetici yardımcısına mesai yok dediler, bu doğru mudur? 12. ayda yaptığım mesailer ispatlı. Yöneticim puantaja yazmadığı için ücretim ödenmedi. Bu haklı fesih için yeterli mi? Ayrıca zaman zaman 11 saatin üzerinde çalışma yapmaktayım bunun için de fesih hakkım var mı ? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

CEVAP: İyi günler. Yönetici yardımcısına fazla çalışma ücreti olmayacağı yönünde size söylenen husus doğrudur, Yargıtay’ın yerleşik kararları da bu doğrultudadır. “Davacının,  davalıya ait işyerinde işletme müdürü olarak çalıştığı dosyadaki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Aylık ücreti de bu unvanına göre belirlenmiştir. Davacı işçi konumu itibarıyla günlük mesaisini kendisi belirleyebilecek ve şayet fazla çalışması söz konusu ise bunun karşılığının ödenmesini sağlayabilecek durumdadır. Aynı şekilde hafta tatili ile bayram ve genel tatil ücretlerine de hak kazanılması söz konusu olmaz. Mahkemece anılan isteklerin reddine karar verilmesi gerekirken, mahkemece bu konuda bir gerekçeye yer verilmeksizin fazla çalışına, hafta tatili ile bayram ve genel tatil isteklerinin kabulü hatalı olmuştur.” (Yargıtay 9.HD. 2006/13671 E. 2006 / 18967 K. 27.06.2006 Tarih)
Ancak, Yargıtay, burada şöyle bir ayrım yapmaktadır. İleri bir tarihli kararında, Yargıtay 9. HD, 2011/ 19237 E ve 2013/ 19630 K sayılı ilamında “üst düzey yönetici konumunda çalışan işçi, görev ve sorumluluklarının gerektirdiği ücretinin ödenmesi durumunda ayrıca fazla çalışma ücretine hak kazamayacaktır” genel kuralını belirttikten sonra, üst düzey yönetici konumunda olan işçiye aynı yerde görev ve talimat veren bir başka yönetici ya da şirket ortağı bulunması halinde, işçinin çalışma gün ve saatlerini kendisinin belirlediğinden söz edilemeyeceğinden, yasal sınırlamaları aşan çalışmalar için fazla çalışma ücretini talep hakkının doğacağını belirtmiştir. Sizin sorunuzda tam olarak ne iş yaptığınız belli olmasa da eğer size talimat veren bir yöneticinizin olması ve çalışma gün ve saatlerini siz belirlemiyor iseniz bu durumda talep etme hakkınız vardır. Ancak, bunun için mahkemeye başvurmanız gerekecektir.  

Haklı fesih açısından da İş Kanununun 24. maddesinin 2. Fıkrasında belirtilen sebeplerden olan işçinin ücretinin hiç ödenmemesi veya iş sözleşmesinde belirtilen şartlarda ödenmemesi işçi açısından haklı fesih nedenidir. Eğer, ücretiniz ödenmiyor veya eksik ödeniyor ise bu durumda haklı nedenle iş sözleşmesini feshetme hakkına sahipsiniz.

Geçtiğimiz günlerde Yargıtay 7. HD, fazla çalışma ve haklı nedenli fesih ile verdiği kararında, fazla çalışma ücreti verilmiş olsa bile 270 saatten fazla yapılan çalışma halinde iş sözleşmesini tek taraflı sonlandıran işçiye, kıdem tazminatının ödeneceğine hükmetti. Bu açıdan eğer yaptığınız 11 saatin üzerinde çalışmalar 270 saati aşıyor ise bu durumda iş sözleşmenizi haklı nedenle feshetme imkanına sahipsiniz. Ancak, tüm bu fesih nedenleri, işyerinizde işveren yöneticisi olarak yaptığınız işe bağlı olarak değişmektedir. Çünkü genel kural olarak işveren yöneticisine fazla çalışma ücreti ödenmeyeceğidir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...