10 Ocak 2017 01:00

Binlere umut

Binlere umut

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen Çarşamba Pittsburgh’daki sivil avukatım Bret Grote’nin, Abolitionist Hukuk Merkezi‘ndeki (Cezaevlerindeki insanlıkdışı uygulamalara karşı hukuk merkezi) bürosuna telefon ettim. Bana Pensilvanya Cezaevi yönetimine karşı açtığımız davayı kazandığımızı anlatırken duyduğu heyecanı sesinden anladım. Federal Bölge Hakimi Robert Mariani, bir gün önce durdurma kararı başvurumuzu onaylamış ve cezaevi yönetiminin anayasaya aykırı tıbbi tedaviden vazgeçerek Hepatit C enfeksiyonumun bugün varolan antiviral ilaçlarla tedavisine olanak sağlamasına hükmetmişti.

Bunu duymak o kadar hoşuma gitti ve davayı kazanmak o kadar iyi geldi ki... Bret Grote ve avukat meslektaşı Robert J. Boyle’nin işlerini çok iyi yaptıklarını düşündüm. Mahkeme salonunu dolduran binlerce kişiyi düşündüm. ( Philadelphia’daki Mumia Abu Jamal ile Dayanışma Komitesi’nden) Pam Africa rahibelerinin örgütleme gücünü, New York Mumia Dayanışma Komitesi’nden Suzanne Ross, Johanne Fernandez ve bu başarıyı mümkün kılan diğerlerini düşündüm.

Avukatlarımın görevlendirmesiyle mahkemeye bilirkişi olarak çıkan Dr. Joseph Harris’i düşündüm. Zor anlaşılacak bilimsel neden ve sonuçları öylesine herkesin anlayacağı şekilde anlattığından mahkeme salonundaki izleyiciler tıbbi açıklamalarını büyülenmiş gibi dinlemişlerdi.

Sonra Pensilvanya cezaevlerindeki Hepatit C enfeksiyonu nedeniyle acı çeken ve bu kararla yeniden umutlanan binlerce tutukluaklıma geldi. Ama bu hastalık nedeniyle geçmişte tedavisizlikten karaciğerleri iflas eden ve hayata veda eden tutuklular da gözümün önünden geçiverdi. Ne yazık ki bu tutuklular elde ettiğimiz başarının tadını çıkarabilecek kadar uzun yaşayamamışlardı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...