05 Ocak 2017 00:30

İnsanlık dili

İnsanlık dili

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ülke gergin. İnsan kayıplarımız toplu cinayetlere dönüştü. Irak’tan, Suriye’den daha fazla insan kaybediyoruz terör olaylarında. Bu katliamları yapan sapkınlara küfür etmek, sapık, cani demek bir işe yaramıyor. Kaynağı belli olan terörün değirmenine kovayla, hortumla su taşıyanların, kontrol edilebilir olduğu sürece teröre ses çıkartmayan, teröristin sırtını sıvazlayanların teşhir edilip, cezalandırılması gerekiyor. Ama bundan daha kötü ve tehlikeli olan, lümpen takımının, sebep sonuç ilişkisini yorumlayabilecek kadar bile mantık eğitimi almamış insanların, hiç olmayacak yerlerde örgütlenerek ortaya çıkmaları terörün amacına ulaşıyor olduğu endişesi yaratıyor insanda.

Hemen güneyimizde, Suriye’de, Türkiye’nin de taraf olduğu bir savaş sürüyor. Bir bölgeyi ele geçirmiş, o bölgede Irak Şam İslam Devleti kurup kendi yorumları ile şekillendirdikleri İslam’ı yaşamak isteyen ve düşman gördüklerine insanlık dışı cezalar veren, teşhirci bir örgüt var. Ellerinde nereden ele geçirdikleri belli silahları ve dört tarafları çevrili olmasına rağmen elde ettikleri yiyecek, içecekler, her şeye rağmen becerebildikleri ticaretleri ile halen sürdürdükleri bir yaşamları var. Elde ettikleri bölgede yaşayan insanlar ya bulundukları rejimden pek şikayetçi değiller ya da rehin alınmışlar. Ama bu kadar zaman hem Musul’da hem el-Bab’da direniyor olmaları aslında bölge insanlarından da destek aldıklarını gösteriyor. Ve her gün tepelerine yüzlerce bomba atılıyor. Haksız savaşlarını, ellerindeki küçük silahlarla bölgede sürdürmeye çalışırken, savaşı tüm dünyaya yaymak için terör eylemlerine girişiyorlar. Canlarını İslam’a(?) adamış binlerce intihar eylemcisi var. “Burada bombalar altında öleceğinize, gidin İslam düşmanlarını havaya uçurun” denilerek oraya buraya gönderiliyorlar.

Durum ciddi. “Bana sağcılar cinayet işliyor dedirtemezsiniz” diyen siyasetçi çoktan rahmetli oldu. O bile ölümüne yakın öz eleştiri yapmış, hatalarının bir kısmını kabul etmişti. Her ne kadar bazı sağcılar, bir zamanlar kutsal saydıkları, söz söyleyenleri “Solcu, komünist” diye hapishanelere tıktıkları İncirlik’teki ABD askeri üssüne laf söylemeye başladılar ama görünen o ki, onun eski düşünceleri halen birilerinin kafasında duruyor. Toplumun yüzde 10’a yakını bu terör saldırılarını haklı bulmasa bile, haksız da bulmuyorsa, terörü yapan düşünceye değil, halen sosyaliste, solcuya, aydına, gazeteciye saldırıyorsa daha uzun süre terörle yaşayacağız demektir.

Anadolu, Hititliyle pagan, Bizanslıyla ordotoks, Selçukluyla, Osmanlıyla Müslüman, Alpaslan’ın ordusuyla Türk ve Kürt, ve mor dağlarıyla her şey oldu ve öyle olmaya devam edecek. Yeter ki ortak dilimizi, sadece bir kesimin ya da bir kişinin dilinde değil, eşitliğin, kardeşliğin, insan haklarının, insan onurunun savunulduğu insanlık dilinde birleştirelim.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...