30 Aralık 2016 00:51

Eskisi ve yenisi

Eskisi ve yenisi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2016 çözülmemiş, kangrenleşmiş tüm birikmiş sorunlarını 2017’ye devrederek gidiyor. Başka bir ifade ile eski yıldan nasıl çıkılmışsa yeni yıla öyle girilecek. Bunun bir anlamı dünya halklarının karşı karşıya oldukları sorunların devam edeceği ve çoğalacağı, diğer anlamı ise halkların bu sorunların üstesinden gelmek için geçmiş yılı kat kat aşacak bir mücadeleye mahkum oldukları gerçeğidir. Çünkü barışı, özgürlüğü kazanmanın, daha iyi ve yaşanabilir bir dünyayı kurmanın başka bir yolu bulunmuyor.

Televizyonlardan ve gazetelerden hergün üzerimize boca edilen haberlerin de gösterdiği gibi Avrupa’da ve dünyanın değişik bölgelerinde halkları gericileştirmeye yönelik gerici politikalar güç kazanıyor ve yaygınlaşıyor. Avrupa’da gerici, ırkçı, faşist partiler tekelci emperyalist burjuvazinin en gerici kesimleri tarafından her geçen gün daha fazla destekleniyor. ABD’de Trump zehir saçan propagandasıyla başkanlığa oturdu. Vaat ettiği tek şey daha fazla yıkım ve felaket. 

Başta Ortadoğu olmak üzere, tüm sıcak çatışma bölgelerinde ve diğer bölgelerde karşılıklı sertleşmeler tırmanıyor, büyük emperyalist güçlerin silahlanması artıyor. Dev tekelci kapitalist grupların ve onların devletlerinin pazarlara egemen olma, ham madde kaynaklarını ele geçirme, bunların geçiş yollarını denetleme, rakiplerin işini olabildiğince zorlaştırma ve mümkünse bitirme mücadeleleri tüm hızıyla sürüyor. Emperyalist burjuvazinin geçtiğimiz çeyrek yüzyılda halklara vaat ettiği barıştan, daha yaşanabilir bir dünyadan artık söz eden olmadığı gibi, geleceğe ilişkin bu tür vaatlerde bulunan da yok! Dünyanın efendilerinin vaat ettikleri tek şey daha fazla kaos ve kargaşa.

Ülkenin içine itildiği durum bu dünya tablosunun daha küçük bir coğrafyaya hapsedilmiş hali gibi! Adım adım tek adam diktatörlüğüne giden yolun taşları AKP ve MHP tarafından özenle döşeniyor. Gazeteciler cezaevlerine doldurulurken basın ve yayın organları kapatılıyor, en masum eleştiriler bile susturulmaya çalışılıyor. İşçi ve emekçi kitlelerin çalışma ve yaşam koşulları daha fazla kötüleşirken, iktidarın gücünü arkasına alan sermaye asgari ücrette sıfır zam dayatmasında bulunuyor. Bu arada Bakan Soylu yakılıp yıkılan Kürt illerine baharda yenilerinin ekleneceğini ilan ediyor. 

İçeride yaratılan gerginlikler üzerinden baskı ve terör estirme, dışarıda saldırganlık ve yayılma politikaları izleniyor. Ordu El Bab’a dayandı. Ama bu “kapı” cehenneme açılan bir kapı. Kapını ardında yaratılmasına katkıda bulunulan Zebaniler bulunuyor. İçeri adım atmanın faturası çok ağır ve bunun için halka daha fazla şehit verilmesine sessizce katlanması tavsiye ediliyor. Ülkenin “güvenliği” bahanesiyle atılan gerici her adım, ülkeyi daha güvensiz bir hale getiriyor.

Dünyanın ve ülkenin içinde bulunduğu durumu çok genel çizgileri ile kabaca resmeden tablo aşağı yukarı böyledir. Ama büyük alt üst oluşların ve değişimlerinde böylesi dönemlerde hazırlandığını tarihin tecrübesi bize gösteriyor. Uluslararası işçi sınıfını, dünyanın emekçi halklarınıdaha sert ve çetin mücadeleler bekliyor. Emperyalist burjuvazinin ve onun besleyip büyüttüğü, koruduğu her türden ve cinsten gericiliğin dünya halklarına verebilecekleri en küçük bir umut ve durumlarını olumlu yönde değiştirebilecek hiç bir önlemi bulunmamaktadır. Geleceğin nasıl şekilleneceği bütünüyle halkların mücadelesine bağlıdır. 

Dünyanın tüm gerici ve karanlık güçlerine karşı, 2017’nindünya halklarının yeni bir dünya kurma mücadelesinin yükseldiği bir yıl olması dileğiyle...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...