22 Aralık 2016 01:00

Zibidiler

Zibidiler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bölgemiz cehennemi yaşıyor. Neyi, neden paylaşamıyorlar belli değil. Halkın aslında böyle bir derdi de yok. Halk önce can güvenliği, sonra sessiz sedasız çocuklarını doyurabildiği, eğitebildiği bir hayat peşinde. Ama işte kanlı tarih, kendini farklı, önemli, üstün, hak eden sayan, hep daha fazlasını isteyen ve bu hırsla, bir grubun, bir düşüncenin, bir halkın liderliğini(?) ele geçiren insan müsveddelerinin kanlı kalemleri ile buna direnenlerin temiz beyaz kağıtları üzerine yazılıyor. Büyük İskender olmasaydı, Sargon, Ramses olmasaydı, Cengiz Han olmasaydı, Papa 2. Urban olmasaydı, Hitler, Mussolini ve benzerleri olmasaydı dünya tarihi farklı yazılacaktı.   

Ama olmadı. İki dünya savaşı ile dünyayı paylaşan bu aç gözlü insanlar, yeni bir paylaşım için ülkelerinde savaştıracak gençler bulamayınca kendi savaşlarını zengin toprakların yoksul ve eğitimsiz halklarının sırtına yüklediler. Milletleri, dinleri, mezhepleri için savaştığını sanan yoksul insanlar, karşı taraf dedikleri yoksul insanları, emekçi çocuklarını boğazladılar ve boğazlıyorlar. Onları savaştıranların nerede olduğu belli değil ama savaş alanında olmadıkları belli. Sıcak odalarında, dağ evlerinde, havuzlu villalarında dini uygun olanlar, uygun olmasa da uyduranlar içkilerini, uygun olmayanlar çaylarını, kahvelerini yudumluyorlar. ‘94 yılında doğmuş bir masum bebekten, 12 yılda inanmış, inancı için canını feda etmeyi göze almış bir katil yaratmayı başarmış olmanın zevkini ve gururunu yaşıyorlar. İçlerinde sokaklara çıkıp her gün nutuk atanlar da var, hiç ortalıkta görünmeyip seslerini ve nutuklarını yandaş, satılmış ikinci sınıf insanlar vasıtasıyla duyuranlar da var.

Bu önemli(?) adamların kendi aralarında da değer ve makam farkları var. Kimi diğerine göre daha zengin, kimi diğerine göre daha saldırgan ve hırslı, kiminin arkası daha kalabalık, ordusu daha kuvvetli. Aralarındaki makam, servet kompleksi bu adamların iç kaosu. Gece rüyalarına giriyor, uykularını kaçırıyor zenginler masasındaki etiketleri ve yerleri. Kompleksleri ile saldırıyorlar güçleri yettiklerine. Hırsla yok etmek istiyorlar liderliklerini kabul etmeyenleri. 

Onlar az, biz “çok”uz. Bir anlayabilsek çokluğumuzu, bir sopayla kovalayabilsek bu hırslı, eli kanlı, kendini önemli, vazgeçilmez sanan zibidileri.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...