21 Aralık 2016 01:00

İki kırmızı

İki kırmızı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Avrupa’da halen OHAL uygulanan iki ülke var: Türkiye ve Fransa. Bayraklardan kırmızı / beyaz Türkiye’ye, mavi/beyaz/ kırmızı Fransa’ya tarihlerinden miras. Kırmızı ortak! Misal Fransa bayrağında mavi özgürlük, beyaz eşitlik, kırmızı ise kardeşliği simgeliyor. “Kırmızı /beyazı” ve “Toprakları toprak yapan üzerindeki kandır/toprak eğer uğurunda ölen varsa vatandır” dizesini ise bilmeyen yoktur sanırım.

İki ülkenin iki önemli isminin son dönem açıklamaları bu bağlamda “Kendi bayraklarına atfettikleriyle” uyumlu. Misal Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault “Fransa ile Türkiye’deki OHAL yapısal olarak farklı. Fransa’daki OHAL’lerde yargının hâlâ bağımsızlığı söz konusudur” demekte.

Bizde ise Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan şöyle diyor: “Adalet herkese her konuda eşit davranılmasını gerektirmez. Tersine, farklı durumdakilere eşit muamele bazen adaletsizliğe yol açabilir. Mevlana’nın dediği gibi, ‘Suyu ağaca verdiğinizde adalet, dikene verdiğinizde zulüm olur’. Bu nedenle adalet her şeyi yerli yerine koymaktır, herkese hak ettiğini vermektir.”

Her ne kadar “Tesadüfler biz ne anlama gelmelerini istersek o anlama gelirler” diyorsa da Andrew Crumey, bu iki ülkeye ait güncel/yetkili tercihler çok da tesadüf olmasa gerek.

Peki, Anayasa Mahkemesi Başkanının bu sözlerinden sonra bu ülkede nasıl bir rüzgar esebilir? Misal, sağlık alanında da herkese eşit davranmamak mı gerekiyor? Hekimler hastalarına eşit davranmayıp, tırnak içinde hak ettikleri kadar hizmet verdiğinde adalet, Anayasa Mahkemesi aferin mi diyecek? Yine, öğretmenler eğitimde öğrencilerine her birinin ‘hak ettiği’ ölçüde mi eğitim verecek?

Anayasa’nın, yasaların, mevzuatın kullanana ve ihtiyaca göre yeniden ve yeniden “halkın iradesi” dışında muktedirlerce aşındırıldığı bir zeminde, OHAL, katliamlar, suikastlar, askeri ve sivil darbelerin gölgesinde tıbbın beyazı ne kadar beyaz kalabilecek bu koşullarda?

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...