20 Aralık 2016 01:00

İstifa ederseniz tazminat alamazsınız

İstifa ederseniz tazminat alamazsınız

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Merhabalar. Ben 1.5 yıldır özel bir firmada ihracat departmanında ofiste çalışıyorum. 1.5 yıl sonra bana belirli süreli iş sözleşmesi imzalatmak istiyorlar. Hem süreli olması hem de içerisindeki birtakım ağır maddelerden dolayı imzalamak istemediğimi belirttim. O zaman da “Sözleşme bu, imzalanacak imzalamıyorsan istifa dilekçeni ver” dediler. Henüz dilekçemi vermedim. Bu durumda tazminat almak ve işsizlik maaşına başvurabilmek için ne yapmalıyım. Ayrıca 12 günlük iznim var içeride. Acil yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.

CEVAP: İş Kanunu’nun 11/ 2. maddesi “Süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir” hükmünü içermektedir. Yargıtayın yerleşmiş kararları da bu doğrultudadır. Örneğin Yargıtay 9. HD, 22.09.2011 tarih ve 2009 / 19813 E ve 2011/ 33241 K. sayılı ilamında;  “4857 sayılı İş Kanunu’nun 11. maddesinde esaslı bir neden olmadıkça belirli süreli iş sözleşmelerinin birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamayacağı kuralı ile belli bir koruma sağlanmak istenmiştir. Belirli süreli iş sözleşmesinin yapılması ve yenilenmesi işçinin iş güvencesi dışında kalması için kullanılamaz. Belirli süreli iş sözleşmelerinde 4857 sayılı Yasa’nın 15. maddesinde belirtilen sürenin aşılmaması koşulu ile deneme süresi konulabilir.

Somut olayda 27.08.2003 – 27.02.2004 tarihleri için taraflar arasında belirli süreli sözleşme imzalandığı, 27.02.2004 tarihinde sona erdirilmediği takdirde sözleşmenin uzayacağının kararlaştırıldığı anlaşılmaktadır.

Mimar olarak görev yapan davacının sadece bir projede görevlendirilmediği, yapılan işin niteliği gereği sürekli olduğu, belirli süreli hizmet akdinin objektif-nesnel unsuru bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu şekilde yapılan hizmet akdi belirsiz süreli olup bozmayı gerektirmiştir” diyerek kararı bozmuştur.

Belirli süreli iş sözleşmesinin yapılması için öncelikli aranan koşul “esaslı niteliktir.” Yapılan işin niteliği gereği, bu husus aranmaktadır. Örneğin, yıkılan bir duvarın tamiri için belirli süreli iş sözleşmesi işin niteliğinden kabul edilebilir. Ancak, sizin durumunuz için böyle bir durum söz konusu değildir. Bu durumda istifa etmek yerine, iş sözleşmenizi işverenin feshederek kıdem ve ihbar tazminatınızı tarafınıza ödemesi hukuken uygundur. Aksi takdirde istifa etmeniz durumunda, kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağınız gibi, istifa edilmesi durumunda işsizlik sigortasından da faydalanmanız mümkün değildir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...