12 Aralık 2016 02:05

Siyahların yaşamı değerli değil, videoda bile...

Siyahların yaşamı değerli değil, videoda bile...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Silahsız bir siyahı (Walter Scott) öldüren polislerle ilgili dava durduruldu. Mahkeme jürisi çoğunluk kararı alamadı

Scott’un öldürülmesiyle ilgili şok edici video, jüri için yeterli değildi demek ki. Görüntülerin oldukça sakin(!) olduğu belirtildi. 

Oldukça sakin, genç bir beyaz adamdan kaçan orta yaşlardaki bir siyah adam görülmekteydi videoda. Kaçanın da telaşlı olmadığı fark ediliyordu ama koyu renkli üniforma giymiş sakin beyaz adamdan koşarak kaçıyordu. Beyaz adam silahını çekiyor, hedefli olarak sekiz kez ardarda ateş ediyordu. Açık yeşil gömlekli siyah adam yeşil toprağın üstüne yıkılıyor ve son nefesini veriyordu. Beyaz polis, eğiliyor, tellerle kaplı koyu bir şeyi yerden alıyor, cesete doğru ilerliyor ve bu ‘şey’i oraya bırakıyordu. 

Beyaz polis, sanki Bahama sahilinde dolaşıyormuşçasına, olan biteni önemsemeden bakıyordu çevresine.

Bu kadar net göstermesine rağmen, eski polis Michael Slager’in adamı öldürdüğü jüri üyelerinden -en az- biri için kanıtlanmış değildi.
Walter Scott’un videoda kayıtlı katli karşısında jürinin tavrı, kanıtlanması gerekeni kanıtlıyordu: Bir siyahın hayatının değeri olmadığını. Bir siyahın bir beyaz polis tarafından öldürüldüğünü belgeleyen video kaydının da değeri yoktu.

Hatırlayın MOVE Üyesi Delbert Africa, silahsız ve çıplak halde, çok sayıda beyaz polis tarafından dövüldü, tekmelendi, yaralandı, üzerinde zıplandı ama beyaz bir hakim olayla ilgili video kaydını kanıt olarak kabul etmedi ve üç polisi serbest bıraktı. 
Rodney King’in Los Angeles polisi tarafından dövülmesini hatırlıyor musunuz? Çoğunluğu beyazlardan oluşan bir jüri, video kaydını dikkate almadı ve polisleri serbest bıraktı. 

Walter Scott’un banda alınmış katli kanıtlanması gerekeni kanıtladı: Bir siyahın yaşamının herhangi bir değeri yok. En azından bu jüriler için... Ve bir siyahın bir beyaz polis tarafından öldürüldüğünü gözler önüne koyan video kayıtlarının da değeri yok.

İşte bu nedenle, siyah yaşamının değeri olmadığı için, siyah yaşamını koruma hareketi var.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...