08 Aralık 2016 00:52

İfade özgürlüğü için çağrı

İfade özgürlüğü için çağrı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1999 yılındayız… İHD olarak 1 Mayıs itibariyle bir kampanya başlatacağız. Şöyle demişiz kampanya metnimizde:
“Düşünceyi Açıklama Özgürlüğü” (İfade Özgürlüğü) İçin Kampanya başlatmaktadır. Çünkü;
-Düşünceyi açıklama özgürlüğü olmadan, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkından,
-Düşünceyi açıklama özgürlüğü olmadan, siyasal parti, sendika, vakıf ve dernek kurma/üye olma hakkından; örgütlü olarak düşünce anlatma hakkından,
-Düşünceyi açıklama özgürlüğü olmadan, basın özgürlüğü ya da iletişim özgürlüğünden,
-Düşünceyi açıklama özgürlüğü olmadan, resim, heykel, sinema, tiyatro ve benzeri yollarla düşünce açıklama ve yaratı özgürlüğünden,
-Düşünceyi açıklama özgürlüğü olmadan, bilim özgürlüğünden,
-Düşünceyi açıklama özgürlüğü olmadan, ülke yönetimine katılma, seçme ve seçilme hakkından,
-Düşünceyi açıklama özgürlüğü olmadan, bilgi edinme, bilgiye ulaşma, bilgiyi yorumlama ve başkalarına iletme haklarından,
söz etmek mümkün değildir.

Türkiye’de başta, 12 Eylül askeri yönetiminin ürünü olan 1982 Anayasası olmak üzere, pek çok yasa ve diğer hukuk normlarında düşünceyi açıklama özgürlüğünü kısıtlayan, yasaklayan ve cezalandıran anlayış egemendir(…) Bu yasa maddelerine dayanılarak yüzlerce aydın, yazar, siyasetçi, gazeteci ve insan hakları savunucusu cezaevine konulmuş ve ağır para cezalarına mahkum edilmişlerdir. İsmail Beşikçi, Haluk Gerger, Münir Ceylan, Fikret Başkaya, Yalçın Küçük, Doğu Perinçek, Eşber Yağmurdereli, Osman Murat Ülke, Yılmaz Odabaşı, Sırrı Öztürk, Ünsal Öztürk, Ayşenur Zarakolu, Recep Tayyip Erdoğan, Nurettin Şirin, Işık Yurtçu, Ragıp Duran, Feridun Yazar, Abdullah Aydın, Haydar Kaya ve DEP milletvekilleri bunlardan bazılarıdır.
 İHD saptamalarına göre 31 Mart 1999 tarihi itibariyle 146 kişi, düşünceleri nedeniyle cezaevinde bulunmaktadır.
Bugüne dair söylemem gereken  iki konu var: Birincisi, 17 yıl sonra, 5 Aralık 2016 itibariyle de 146 gazeteci yazar cezaevinde bulunuyor.

İkincisi, 17 yıl önceki  mahpuslardan Recep Tayyip Erdoğan da Cumhurbaşkanıdır.
Kampanyada vatandaşlardan 35 bin imza toplamışız, TBMM’ye iletmek üzere…

Talep şöyle:
“Türkiye’de düşünceyi açıklama özgürlüğü önündeki yasal engellerin ortadan kaldırılması için, anayasal ve yasal değişikliklerin yapılmasını; yapılacak düzenlemelerin ulusal üstü insan hakları belgelerine dayalı ve bu belgelerle uyumlu olmasını istiyorum.”
Bugün de aynı talepte bulunmak mümkün. Bir de yasa uygulayıcılarının eylem, işlem ve kararlarında Anayasa’nın 90. maddesi hükümlerine uygun davranmalarını talep etmek… 

Öyle davranırlar mı dersiniz?
Kurumsal ve zihniyet olarak bağımlı hale getirilmiş yapılardan özgürlükçü uygulamalar beklentisi ne denli gerçekçi olur? Ayrıca, yargı kurumunu kendisine bağımlı hale getirmiş ve yargının  bütün teminatlarını ortadan kaldırmış bir siyasi irade izin verir mi buna?

Cevap için düşünelim.
Nedir?
Teoride ve pratikte hukukun üstünlüğü ilkesi...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...