06 Aralık 2016 00:52

Asıl işverenden tazminat talep edebilirsiniz

Asıl işverenden tazminat talep edebilirsiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi günler. Ben iş kazası geçirdim. Ben asıl işverene bağlı taşeronda çalışıyorum. Dava açtım ve mahkeme suçu asıl işveren ve çalıştığım taşerona verdi. Fakat, benim çalıştığım taşeron iflas etti ve tazminatımı ödeyemiyor. Bu durumda, taşeron ödeyemediği için, tazminatı üst işveren firmalardan alma hakkım var mıdır? Saygılarımla.

CEVAP: Asıl işverene alt işveren ilişkisi İş Kanunu’nun 2. maddesinin 6. fıkrasında tanımlanmıştır. Bu  düzenlemeye göre; bu ilişki türü, “Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir” şeklinde tanımlanmıştır. Bu tanıma göre, işin işyerinde yürütülen mal ve hizmet üretimine ilişkin olması ve işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir iş olması dışında alt işverenlik ilişkisi geçerli kabul edilmeyecek ve işçiler, asıl işverenin işçisi olarak kabul edileceklerdir. Bu muvazaalı ilişki kanun tarafından korunmamaktadır. 

İş Kanunu’nun aynı maddesindeki 6. fıkranın devamında “Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur” hükmünü içermektedir. 

Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin gereği olarak asıl işveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda alt işverenin işçilerine işyerindeki davranışları ile ilgili olarak genel nitelikli talimatlar verebilir ve alt işveren işçilerinin de bu talimatlara uyması gerekir. Ayrıca asıl işverenin, alt işveren ve işçilerinin talimatlarına uyup uymadıklarını da denetleyebilir. Bu nedenle alt işverenin işçilerinin asıl işverenin işyerinde yürütülen iş nedeniyle maruz kaldıkları iş risklerine karşı korunmalarının, alt işvereninin yanında asıl işverenin de sorumlu olduğu doktrinde kabul edilmektedir.

Yargıtay, konu ile ilgili verdiği bir kararında, asıl işverenin, iş ve sosyal güvenlik hükümleri çerçevesinde sorumluluğu için hukuka uygun bir asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığını aramış, bu şekilde kurulan bir asıl işveren-alt işveren ilişkisi mevcutsa asıl işverenin de alt işverenle birlikte müteselsilen sorumlu olacağını hükme bağlamıştır. 

Dolayısıyla, sizin sorunuzda belirttiğiniz “mahkeme suçu asıl işveren ve …” ifadesi doğrultusunda elinizdeki mahkeme kararı ile asıl işverenden de tazminatınızı talep edebilirsiniz. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...