05 Aralık 2016 01:10

Fidel Castro

Fidel Castro

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1959’daki Küba Devrimi’nin babası Fidel Castro, 90 yaşında öldü. Bu cesur, devrimci kişinin bu kadar yaşayabilmesi bile zaferdi. CIA tarafından hazırlanan en az 11 suikasttan kurtulabildi. ABD hükümetinin kabul ettiği 11 suikasttan...

Gençliğinde hukuk okudu ama bu mesleği yapmadı. Devrimciliği tercih etti ve ABD tarafından desteklenen Diktatör Fulgencio Batista’ya karşı mücadeleye başladı. Batista’nın çöküşüne yol açan bu mücadele dünya halklarına esin kaynağı oldu.

Esinlenenlerden biri şimdi aramızdan ayrılmış olan Kara Panter Partisi kurucularından Huey P. Newton’du. 1967 yılında cezaevinde şunları söylemişti: “Fidel Castro, Che Guevera ile devrimi başlattığında sadece 12 kişiydiler. Küba’daki baskıcı rejimi yıkacak güçte değildiler. Yaptıkları halkın eğitimiydi: Orduyla savaştılar, halka ordunun kurşun geçirmez olmadığını gösterdiler. Polisle savaştılar, halka polisin kurşun geçirmez olmadığını gösterdiler. Batista rejiminin yıkılması olanaksız bir rejim olmadığını gösterdiler. Böylece insanlar güçlerinin farkına vardılar.”

Fidel, Malcolm X’in arkadaşı ve yaşam boyu Afrika’nın dostuydu. Güney Afrika’daki ırkçı apartheid rejimi, Angola’da on binlerce Küba askeri tarafından yenilgiye uğratıldı. Güney Afrika, Angola’daki iğrenç Cuito Cuanavale çatışmasında duvardaki kanlı yazıyı gördü, yenildi.

Castro, bir zamanlar, “Damarlarımızda Afrika kanı dolaşıyor. Atalarımızın çoğu bu ülkeye Afrika’dan köle olarak geldi. Köle olarak çetin mücadeleler verdiler. Küba kurtuluş ordusunun üyeleri olarak savaştılar. Afrika’daki insanlar kardeşlerimizdir ve biz de onlar için mücadele etmeye hazırız” demişti.

Fidel Castro ve Küba Devrimi, ABD emperyalizmi önünde hiç diz çökmedi. Yarım yüzyılda bir kere bile diz çökmedi. Küba Devrimi, Karayipler’de ve dünyanın birçok yerinde en iyi eğitim sistemini inşa etti. Dünyanın her yerine doktorlarını gönderdi.

Dünya bir çok büyük bir insanı kaybetmenin acısı içinde: Fidel Castro Ruz, devrimin kumandanı, başkanı!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...