28 Kasım 2016 00:50

Kim bu darbeciler?

Kim bu darbeciler?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Hepimiz 15 Temmuz’da bir darbe girişimi yaşadığımızı biliyoruz. Amacına ulaşamayıp başarısız kaldı. Ancak üzerinden bunca zaman geçtiği halde, hala, eğer darbe başarılı olsaydı bugün kimler tarafından yönetiliyor olacağımızı öğrenemedik! Ya da ortalıkta bir “FETÖ” lafı dolandırılıyor dolandırılmasına, ama bu darbeciler kimdir –henüz memleketin ortalama yurttaşları olarak bizlerin bir bilgisi yok.

Bazen günde birkaç kez konuştuğu için, hangi konuşmasıydı karıştırıyorum, ancak Sn. C.Bşk “Bildiklerimi söyleyemem, zamanı gelince kaleme dökülür” dediğine göre, biliyor olmalı. Zamanında “17-25 Aralık’ta arkadaşlarım beni anlamadılar” da demişti. Biliyor, ama söyleyemiyor. Söylerse, herhalde problemlere yol açacağını, ya memleketin ya AKP’nin alî menfaatlerinin ya da genel gidişin, doğrusu artık hepsi iç içe geçmiş sayılıp tekleştirildiği için tümünün zarar göreceğini düşünüyor.

Ama bilmek hakkımız! Eğer darbe başarıya ulaşsaydı başımıza ne ve kimler gelecekti?

Bir “çalışma” var bu konuda. Meclis’te bir darbeyi araştırma komisyonu kuruldu ve ifadeler aldı. Emekli MİT Müsteşarı bile ifade verdi, ama hakkında darbe gecesi C.Bşk. ve Başbakandan istihbarat gizlediğine dair rivayetler olan bugünkü MİT Müsteşarı Fidan vermedi. Çağrılmıyor bile Komisyon’a. Ya da önceki Genelkurmay Başkanlarının ifadelerine başvurulurken aynı gece rehin alındığı söylenen, darbe girişimi anının ve günümüzün başkanı Akar’ın söyleyecekleri de ya lüzumsuz ya bildiğini “söyleyemeyeceği”ni açıklayan C.Bşk.’nınki gibi sakıncalı bulunuyor.

Sonra Binali Bey, çıkıyor, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması kararı alan Avrupa Parlamentosu’na, çok kızdığı için mi, gerçekten o yönde bilgilere sahip olduğu için mi belli etmiyor, ama darbecilik suçlaması yapıyor: “AP’nda milletvekilleri Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasına karar verdiler… 15 Temmuz’da tanklarla yapamadıklarını şimdi akılları sıra ekonomiyi bozmaya çalışarak başaracaklarını zannediyorlar.”

Bir Başbakan herhalde bir bildiği olmasa böyle konuşmaz. AP vekillerinin, üzerinde karabulutlar dolaşması dönemini geride bırakıp karla karışık sağnak yağmurlarla yüzleşmekte olan “ekonomiyi bozma çalışmaları” beyhude çabadır. Çünkü ekonominin kendi kanunları vardır ve bu kanunlar, gerçi “kararname” değillerdir, ama OHAL KHK’lerinden çok daha güçlüdürler ve kimseyi dinlemezler. “Tanklar” meselesi “ekonomiyi bozma çalışmaları” gibiyse, Başbakan yaklaşım yanlışı içinde demektir. Yok, “15 Temmuz’da tanklarla yapamadıklarını..” derken bilgiye dayalı konuşuyorsa, soru şudur: AP ya da genel olarak AB ve hatta daha genelleştirilirse Batı eğer “tanklarla” başarılı olsaydı, Türkiye’yi atayacağı bir sömürge valisiyle mi yönetecekti, yoksa işbirliği içinde olduğu darbeci güçlerle mi?

Valili eski tip sömürgecilik II. Dünya Savaşı’nın ardından çözülüp tarih olduğuna ve artık yeni sömürgecilikle yüz yüze olduğumuza göre, herhalde bir sömürge valimiz olmayacaktı!

Peki bu tankları harekete geçiren Avrupalılar ya da Amerikalılar içinde Batılılar hangi işbirlikçileriyle yöneteceklerdi Türkiye’yi?

Şimdi savcılar, MİT-polis araştırmaları sonucu birkaç isim vermeye başladılar. “Sivil 1 Numara” Adil Öksüz, “2 Numara” ise Kemal Batmaz’mış. Askeri kesimin başında ise Partigöç Paşa varmış ve AKP ile en yakından ilişkisinden söz edilen Mehmet Dişli de önemli görevler üstlenmişmiş. Bu kadar mı ve bu kadarsa buna inanacak safdil bulunabilir mi? C.Bşk, Başbakan, bakanlar kimler olacaklardı?

Şimdilerde “FETÖ” adı takılan Cemaat’in en az bir on yıl AKP ile ortaklaşa Türkiye’yi yönettiği ve bu iki iktidar grubunun iç içe geçtikleri biliniyor. Binali Bey’in “AKP içinde FETÖ’cü ne milletvekili ne bakan var” sözleri herhalde tasfiyeyi “zamanı gelince”ye kadar ertelemek içindir. Hele MHP yardımıyla şu “Başkanlık” sistemli yeni Anayasa’ya bir kavuşulsun!.. Sıradan öğretmenle kapıcıdan bile sorulan hesap herhalde “divan”a bırakılmayacaktır, ama son soru da şudur: “Topun ağzında” olduklarını hissedenler, Anayasa oylamasında ne yapacaklardır?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...