18 Kasım 2016 01:00

Al sana insani kapitalizm

Al sana insani kapitalizm

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ne oldu, neden bu şaşırmalar doğrusu anlamadım. Siyasi iktidar tekçi tutumunu milli tarımla pekiştirdi. Bildiğimiz kavramların anlamları iyice rayından çıktı. İçeride ve dışarıda savaş tek seçenek olarak halka dayatılıyor. Ülkede hal böyle olunca dünyanın devine gözler çevriliyor onlar da maşallah bizden farklı gözükmüyor. Dünya siyasi iktidarları birleşmiş sanki. Birleşemeyen yoksullar ve emekçiler hak hukuk demokrasi diyerek ezilmeye devam ..

Oysa ki 2000 milenyum yılında savaşlar son bulacak barış ve kardeşlik her yanı saracaktı. Artık çağımız vahşi kapitalizmden, insani kapitalizm çağına evrilmişti ve bunun adı da neoliberal politikalardı. Bu insani kapitalizm çağında egemenlerin en iyi kullandıkları alan da sanat ve kültür olmuştur. Bir zamanların solcuları hızla rota değiştirmiş bunu da “insani kapitalizm” diye kavramsallaştırmışlardı. Yetmemiş siyasi iktidarı ‘yetmez ama evet’ diyerek desteklemişlerdi. Bunlardan bir kısmı ne yazık ki içerideler. Belki de kandırılmışız diyeceklerdir.

ABD başkanlığını Donald John Trump kazanınca bir korkudur başladı. Efendim milliyetçiymiş, İslam düşmanıymış, göçmen düşmanıymış kısaca modern faşistmiş. Adam burjuva dünyada yükseleceği en üst noktaya ulaşmış ya da doyuma ulaşmış. Kendine meşgale ararken başkan olmayı seçmiş, ve olmuş. Daha öncelerde Reagan ile, Obama ile çıkarlar doğrultusunda gerektiği gibi ilgilenmiş. Ne istedilerse vermiş, almış. Şimdi de başkan olarak başarılarını sürdürmek istiyor... Yani eski başkanlara neyi nasıl yapmaları gerektiğinin direktifini verirken, onların hümanizmle süsleyerek uyguladıkları kapitalizme karşı, ilk ağızdan ve elden müdahil olmayı seçmiş. Evet alışık olmadığımız ama doyuma ulaşıldıkça neler yapılabileceği bakımından da önemli bir girişim diyebiliriz. Kimi burjuva aydınlara göre vahşi kapitalizm hortluyormuş. Bence telaşa mahal yok. Olsa olsa “nesneyi adıyla çağırma” gibi değerlendirmek demeli. Yani kapitalizm kapitalizmdir. İnsanisi, vahşisi olmaz!.. Aynen tek tekçiliğin olmadığı gibi.

Bu yaşadıklarımız kapitalizmin iç çelişkileri olarak, yeni dengelerin ve sınıf savaşımlarının her alanında tezahürüyle karşılanacağı açıktır. Yani tekke düşüyor ve keller görünüyor. İçeride ve dışarıda gelişmeler böyle diye düşünüyorum. İnsani kapitalizm öyle mi? Al sana deniyor anlayacağınız. Kültürel alanlar bu durumdan azade değil. Hele fotoğraf hiç değil. Bakın fotoğraflara, kare kare birleştirin ve büyük fotoğrafı görün. Kapitalizmin vahşisi, insanisi olmaz. Çağımız kapitalizm çağı ve ona karşı savaşanların çağıdır. Umut emek var oldukça hep olacaktır. ABD seçimleri göstermiştir ki; burjuvazi şimdiye kadar hep temsilcileri aracılığıyla isteklerini yerine getiriyordu, şimdi ise ilk elden yerine getirecek. Ülkede ise Amerika hayranlığı sürdüğüne göre yola devam be...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...