16 Kasım 2016 00:50

Mavi

Mavi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Herkesin, her canlının bir yeteneği var elbet; ama doğuştan ama edinilmiş. Misal mavi rengi görebilen tek kuş türüdür baykuş.

Mavi biraz koyu ise veya laciverde döndüğünde sonsuzluğu, otoriteyi simgeler diye bilinir. Maviyi görebilen tek kuş baykuş, ne bilsin!

Ve mavi giymez bir halk Ezidiler.

Ve, tıbbın tarihinde mavi! Misal, Arjantinli Yazar J. Timerman 1990’larda BBC’de yayınlanan doktorlar ve işkence programında kendi yaşanmışlığı şöyle aktarıyor: “Kolumu kavradı ve çok yumuşak bir şekilde dedi ki: Biz doktorların bir çok gizli numarası olduğunu biliyorsun... Şu mavi, atardamarından birisi ve ben buraya enjeksiyon yapabilirim. Seni konuşturacak maddeler verebilirim. Artık konuşuver de dost olalım.” Mavi atardamar, işkence, dostluk, doktor... Hasılı: “İhanete Uğrayan Tıp”. Biritanya Tabipler odasının aynı adlı kitabını yeniden okuyorum. Cep kitapları tarafından yayınlanan bu kitabın sağlıkçılar, hukukçular, insan hakları aktivistlerince okunmasının ertelenemez bir ihtiyaç olduğu günlerden geçiyoruz yeniden.

Evet zulmün, iktidarın yanında, nasıl saf tutabilir ki bir doktor? İşte o yüzden hekimlik ve doktorluk arasındaki ayrıma değinmiştim eski bir yazımda. Ve demiştim ki; “Bizler tıp fakültelerinden doktor olarak mezun oluruz. Ama hekimlik başka bir şey...” Hekimlik bizim yasalarımıza göre de bir sanat: 1928 tarihli yasanın adı bu savı doğruluyor: “Tababet ve Şubatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun”.

Doktorların insan hakları ihlallerine katılımı üzerine bir çalışma grubu raporu olan İhanete Uğrayan Tıp adlı kitabın giriş paragrafı ise şöyle başlıyor: “Tıp mesleğini yerine getirilmesi hem bir ayrıcalık hem de yükümlülük gerektirir. Tıbbi beceriler en yüksek ideallerle öğretilir. Ancak tekniklerin öğrenilmesi ahlaki yükümlülükler konusunda bilgi ve uyumla el ele gitmelidir. Yoksa bu yetenekler kötüye kullanılabilir. Devlet tarafından da tutuklanan kişiler güçsüz ve tehlikeye açık bir durumdadır. Bu nedenle, tutukladıkları kişilerin güvenliğini garanti etmek, hükümetlerin özel yükümlülüğüdür. Kuşkusuz, doktorlar bu garantilerin olumlanmasında önemli rol oynarlar."

Yukarıdaki anlatımdan yola çıkacak olursak doktorluğun hekimliğe giden yolda, “öğrenilmiş  tekniklerin ahlaki yükümlülükler konusunda bilgi ve uyumla” henüz buluşmama hali olduğunu İfade edebiliriz. 

Ve Şırnak!

Ve yasak!

Ve mavi!

Ve işkence!

Ve ölüm!

Ve hekimlik!

Ve bir manşet: “Eve dönüş var, gidecek ev yok: Şırnak”

Tam 8 aydır bir kentte sokağa çıkmak yasaktı. Tam da bu yüzden Şırnak, hekimlik / doktorluk arasındaki ayrımın güncel turnusolü aynı zamanda. “En acımasızca ve utanmazca faaliyetlerin birikmiş kanıtlarını gün ışığına çıkarmak” ise insan kalabilmenin iksiri. Ve bu insanlık hekimleri göreve çağırıyor.

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...