11 Ekim 2016 00:52

İstifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız

İstifa ederseniz kıdem tazminatı alamazsınız

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Biz özel bankada çalışan birkaç arkadaş kıdem tazminatı durumumuz ile ilgili bilgiye ihtiyacımız var. Bankada işe başlama tarihimiz 2000 yılı. Ben 21.02.2000 tarihinde işe başladım. 15 yılımı doldurdum. İstifa etmem halinde kıdem tazminatımın ödenip ödenmeyeceğini öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim.

CEVAP: Kıdem tazminatına hak kazanma ve ödenme koşulları 1475 sayılı eski İş Kanununun 14. maddesinde düzenlenmektedir. 1475 sayılı Kanun, yürürlükten kaldırılmış olmasına rağmen, kıdem tazminatına düzenleyen 14. maddesi, yerine çıkarılan 2003 tarihli 4857 sayılı İş Kanununda konu ile ilgili bir düzenleme bulunmaması sebebi ile halen yürürlüktedir.

Halen yürürlükte olan bu düzenlemeye göre,  işçilerin hizmet akitlerinin:

1. İşveren tarafından bu Kanunun 17. maddesinin II numaralı bendinde gösterilen sebepler dışında, (4857 sayılı Kanunda 25. madde oldu)

2. İşçi tarafından bu Kanunun 16. maddesi uyarınca, (4857 sayılı Kanunda 24. madde oldu)

3. Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,

4. Bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla;

5. 506 Sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle feshedilmesi veya (15 yıl ve 3600 prim günü doldurması şartı)

6. Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya

7. işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde” işçiye ve son durumda mirasçılarına kıdem tazminatı ödeneceği hükme bağlanmıştır.

Kıdem tazminatının ödenmesi için işçinin bir tam yıl belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışması gerekmektedir.

Kıdem tazminatı olarak her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Ancak, burada belirtilen kıdem tazminatı ile ilgili 30 günlük süre iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine değiştirilebilir. Yani bir toplu iş sözleşmesi ile veya bireysel iş sözleşmesi ile 35 günlük bir süre de belirlenebilir. Ancak, bu süre azaltılamaz.

Dolayısıyla, eğer 3600 prim günü ve 15 yılı doldurmuş iseniz, bu gerekçe ile işten ayrılmanız halinde kıdem tazminatınız tarafınıza ödenecektir. Ancak, istifa etmeniz halinde kıdem tazminatı tarafınıza ödenmez. Bu durumda sizin iş sözleşmenizi 15 yıl çalışma süresi ve3600 prim gününü doldurmuş olduğunuz gerekçesi ile kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde feshetmeniz gerekir. Bununla ilgili olarak bulunduğunuz bölgedeki Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak “kıdem tazminatı alabilir” ibareli bir belge ile işverene başvurmanız gerekecektir.

Yukarıda 4857 sayılı İş Kanununda konu ile ilgili bir düzenleme bulunmadığını belirtmiştik. Ancak, Kanunun geçici 6. maddesinde, “Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kanunun  yürürlüğe  gireceği  tarihe  kadar  işçilerin  kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır” hükmü 2003 tarihinden beri beklemektedir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...