09 Ekim 2016 00:56

Tazminat konusu

Tazminat konusu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Köleliğin sona ermesinden beri, Amerikadaki Afrikalılar kendilerine karşı yüzyıllar boyunca yapılan hatalara karşılık olarak tazminat beklentisi içindeler. İlk başta, Amerikan iç savaşı bittiğinde, Afrikalılara yüzyıllar boyunca bedelsiz çalıştıkları topraklardan 16 hektar arazi ve bu araziyi işlemek için bir katır vadedildi. Bu vaat hiçbir zaman yerine getirilmedi. 

Büyük kölelik karşıtı aktivisti ve dini önder, bir dönem tutuklu kalmış olan Sojourner Truth, tazminat meselesi için şunları söylemişti: “Amerika benim halkıma borçludur. Zencilere hiç bir zaman ödeyemeyecekleri kadar borçlu olduklarını onlara anlatacağım. En azından gönül almak zorundalar.”  Dile getirildiği ilk günden bugüne kadar siyahlar tazminat talep ediyorlar.

Bazılarınızı şaşırtabilir ama Saygıdeğer Dr. Martin Luther King Jr. bu çağrıya katıldı. 1963-1964’de çıkardığı “Neden Bekleyemeyiz” isimli kitabında King şöyle yazıyordu : “Herhangi bir altın miktarı Zencilerin Amerikada yüzyıllar boyu gördüğü sömürü ve aşağılanmanıdn bedeline karşılık gelemez. Bu zengin toplumun bütün mal varlığı faturayı karşılayamaz. Ama ödenmemiş ücretler için bir karşılık ödenebilir.” King ‘tazminat’ kelimesini kullanmamış olabilir ama onu tarif ettiği kesin. Yakınlarda, Siyah Hayatlar Önemlidir ismiyle bilinen siyah hareketi, Siyahların maddi durumuyla ilgili önemli konularla ilgilenmek üzere bir masa kurdu.

Önemli konulardan biri de Afrikalı kölelerin torunlarına verilecek tazminattı. Daha yakın bir zamanda Birleşmiş Milletlerde, Afrikalılara yapılan zulüm üzerine çalışan bir grup uzman, 6 yıldır sürdürdükleri şu sonuca vardı: Birleşik Devletler’deki kölelik bir insanlık suçuydu ve ABD devleti bu zulmedilmiş insanların torunlarına tazminat ödemelidir.

Birleşmiş Milletlerin uzmanları içinde sağlık ve insan hakları, emek ve adalet departmanlarının da dahil olduğu bir çok ABD hükümet kuruluşunu bu konu hakkında ziyaret etti. Kuzeyde, güneyde, doğuda, batıda, başta gelen Amerikan şehirlerini ziyaret ettiler. İki yüz yıl boyunca inkar ve göz ardı edildikten sonra tazminatlar sonunda gerçekleşebilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...