22 Eylül 2016 00:50

5’ten büyük

5’ten büyük

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Cumhurbaşkanımız Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda konuştu. Diğer liderler 10-12 dakika konuşurken, biz rekor kırarak 27 dakika konuştuk. Salona baktım. Obama konuşurken salon hınca hınç dolu. Ön sıralar karaborsa. Bizde biraz seyrekleşmiş. Cumhurbaşkanının uçağında koltuk bulan ayrıcalıklı 20 gazeteciden sadece biri Erdoğan’ı dinliyor. Diğerleri, günahları boyunlarına, Newyork sokaklarında ucuz spor ayakkabı, cep telefonu peşinde mi belli değil. Ama salonda olmadıkları kesin. Eh, imam yellenirse, cemaat ….. hesabı, diğer ülke delegeleri masalarında birer temsilci bırakarak gezintiye çıkmışlar.  

Olsun. 

Cumhurbaşkanının, “Dünya 5’ten büyük” sloganı, emperyalizme, diktatörlük rejimlerine, vahşi kapitalizme, doğa katliamlarına karşı koyan, mücadele eden, her yerde insan hak ve özgürlüklerini savunan, iş, ekmek, özgürlük mücadelesini, halkların kardeşliğini dünyanın her noktasında destekleyen herkesin altına imza atacağı bir slogan. Almanya, İtalya ve Japonya’yı yenerek ikinci dünya savaşının galibi olan ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin’in 30 milyon insan kaybederek “Son sözü biz söyleriz” hakkını ele geçirdiği dünya şimdi çok değişti. Dünyanın 5’te birini oluşturan Hindistan, dörtte birini oluşturan ama birbirlerini boğazlamaktan dünya ile uğraşacak vakit bulamayan Müslüman halklar, Batının refahını kanıyla, canıyla sağlamış koskoca Afrika’nın söz hakkı var, karar alma hakkı yok. Bu 5 ülkeden biri “Olmaz” deyince, o iş olmuyor. Dünya halklarının çıkarları bu 5 ülkenin çıkarları ile sınırlı. Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi daimi temsilciler konseyi diktatörlüğüne karşı çıkmak her insanın görevi.

Ama “Dünya 5’ten büyük” diyenlerin de yukarıda saydığım özelliklere ve dünya görüşüne sahip olmaları gerekiyor. Komşu ülke toprakları için, “Kuzeyden girip Şam’a kadar gideceğiz. Emevi Camii’nde şükür namazı kılacağız” dememeleri gerekiyor. “Dindar ve kindar nesil yetiştireceğiz” dememeleri gerekiyor. Fırsat bu FETÖ fırsatı deyip, insan hak ve özgürlüklerini, emeği savundukları için sevmedikleri muhalif insanları işlerinden, ekmeklerinden edip, tüm aileleri cezalandırmamaları gerekiyor. Dünyanın en güzel şehri İstanbul’u küfürbaz müteahhitler eliyle beton yığınına çevirmemiş ve halen çevirmeye devam ediyor olmamaları gerekiyor. Kendileri gibi düşünmeyenlerin de saygıdeğer olduklarını kabul etmeleri ve onların haklarını güvence altına almak sorumluluğunu taşıyor olmaları gerekiyor. 

Yoksa içerik güzel olsa da, sloganın inandırıcılığı tartışılır oluyor.      

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...