31 Ağustos 2016 00:58

Özgür Gündem’den sonra, Özgür Gün TV

Özgür Gündem’den sonra, Özgür Gün TV

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Özgür Gündem’den sonra, Özgür Gün Tv’nin yayını da kesildi. 29 Ağustos’u, 30 Ağustos’a bağlayan gece TÜRKSAT üzerinden yayın yapan Özgür Gün TV’nin yayını sözleşmeli olduğu hizmet sağlayıcı platform tarafından kesildi. 

Diyarbakır merkezli yayın yapan Özgür Gün TV Yönetim Kurulu Üyesi Barış Barıştıran, platform yetkilileri ile şu ana kadar herhangi bir sorun yaşamadıklarının bilgisini verdi ve kararı da basın özgürlüğüne bir darbe olarak değerlendirdi. Barıştıran, “Televizyonumuzun kapatılmasının temel sebebinin RTÜK’ün uyguladığı baskı olduğunu düşünüyoruz. Platformdan bu konuda bize ciddi bir gerekçenin sunulmaması ve izahat yapılmamasının nedeni TRÜK’ün platforma uyguladığı baskıdır.” dedi.

Özgür Gün TV’yi izleyenler bilir, Diyarbakır merkezli yayın yapan, ancak ulusal ölçekli bir televizyonun kalitesi düzeyinde profesyonel bir yayıncılık sunun bir televizyondur. 

Özgür Gün TV, benim açımdan izlemenin yanı sıra defalarca da konuğu olduğum bir televizyon. Son olarak, 2016 yılının şubat ayının başında başlayan ve mart ayının sonuna kadar devam eden, Türkiye’nin batısındaki gazetecilerin çatışmalı bölgelerde zor koşullarda görevlerini icra etmek zorunda kalan ve mesleğin ağır yükünü de omuzlarında taşıyan gazetecilerle dayanışmak için başlatmış olduğu Haber Nöbeti dönemi boyunca bize ekranlarını sonuna kadar açan bir televizyon. 1’er haftalık dönemler halinde 8 hafta süren Haber Nöbeti sürecinde, her nöbet ekibi Özgür Gün TV’de program yaptı. Program konukluğu dışında, sunuculuğu da bizlere bırakıldı. Hem Haber Nöbeti’nin bir dayanışma çalışması olarak neyi amaçladığını konuştuk, hem de bölgede görev yapan meslektaşlarımızın yaşadıklarına ve çatışmalı bölgelerde olup bitenlere dair gözlemlerimizi aktardık. Haber Nöbeti’nin bir amacı da meslektaşlarımız ile dayanışmaya ek olarak, çatışmalı bölgelerden Türkiye’nin batısına ve tüm dünyaya haber akışının önüne konulan karartmayı biraz olsun kırmaktı. Bu açıdan 8 hafta süren o programlar boyunca Özgür Gün TV ile ele ele, omuz omuza bir çalışma yürütmüş olduk. Keyifliydi, gurur vericiydi.

Şimdi Özgür Gün TV, aynı Özgür Gündem gibi, sadece bir basın özgürlüğü sorunu olarak değil, onunla birlikte, aslında daha çok, iktidarın Kürt sorununa dair belirlediği zora dayalı ‘bertaraf etme’ politikasının bir devamı olarak sansürle yüz yüze.

Cerablus’a yönelik başlatılan operasyonun temel hedefine YPG-PYD’nin oturtulması ve bu sürecin de Türkiye’de merkez medyanın operasyonal dilinde ifadesini bulan “Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG” söylemiyle yürütüldüğü dikkate alındığında, bir savaş dönemi stratejisi olarak cephe gerisini sağlam tutmak adına Türkiye’de bu operasyona açık bir eleştirellik ile yaklaşacak olan Kürt basınının susturulması şaşırtıcı olmuyor.

Devletin Kürt hareketine yönelik olarak son 30 yıl içinde sınır ötesinde yürüttüğü operasyonların tarihine baktığınızda, onunla eş güdümlü olarak ve operasyon öncesinden itibaren Kürt basınının ağır baskı altına alınması ve yasal Kürt muhalefetinin de kuşatma altında tutulması gibi bir sürecin işletildiği görülecektir.

Ancak biliyoruz ki, 90’lı yaşlarında bile bize yüzünde tebessüm ile yumruğunu havaya kaldırmış olarak bakan Vedat Türkali her durumda umutlu olmamız gerektiğini söylüyor.

Onun ilk romanı Bir Gün Tek Başına ile kendisini en kapsamlı olarak ifade ettiği Güven romanını okuyanlar bilir -okumayanlar da okusa çok şey kazanır- bu ülkede özgürlükler hep bedel ödenerek kazanılmıştır. Baskı ve sömürüye karşı Türkiye’yi özgürlüklerden yana değiştirmek isteyenler, yine Vedat Türkali’nin senaryosunu yazdığı Karanlıkta Uyananlar da olduğu gibi bize güçlü bir mücadele mirası bırakmıştır. 

Tam da o nedenle, bu karanlık günlerin aşılacağına tarihsel deneyimlerimizden de hareketle inanabiliriz, güvenebiliriz. 

Ancak bunun yolu dayanışmayı ve mücadeleyi sürekli kılmaktan geçiyor. 

Özgür Gündem, Özgür Gün TV yalnız değildir!


 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...