24 Ağustos 2016 00:54

Engellenebilir ölümler

Engellenebilir ölümler

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yine IŞİD, yine canlı bomba, yine kitlesel katliam.  Bu kez elli dört insanımızı yitirdik. Yarısı çocuk. Bu ölümler olmayabilirdi.

AKP iktidarı Gaziantep’teki  IŞİD hücrelerini dağıtabilir, IŞİD militanlarını tek tek yakalayabilirdi.

Nasıl mı?

Tıpkı, Fethullahçılara yaptığı gibi. Fethullahçıları biner biner topluyor. Üç, beş binde beş, on Fethullahçı olmayan da alınıyor (Bilinçli ya da yanlışlıkla, çoğunlukla bilinçli olarak).

İktidar Fethullahçıları nasıl böyle kısa sürede derdest etti. Çünkü, hepsini tanıyordu. Onları isim isim bilerek devletin çeşitli kademelerine yerleştirmişti. İktidarına ortak etmişti. O nedenle adliyeden üç bin küsur, ordudan dört bir küsur, polisten yedi bir küsur Fethullahçıyı bir çırpıda toplayabiliyor.

AKP isterse IŞİD’çileri de aynen Fethullahçılar gibi biner biner toplayabilir. Gaziantep halkı biz IŞİD’çileri tanıyoruz, bizim tanıdığımızı Hükümet nasıl tanımıyor diye soruyor. Hükümet IŞİD’çileri tanımıyor mu? Hepimizden iyi tanıyor. Tıpkı, Fethullahçıları tanıdığı gibi. Nasıl Fethullahçıları iktidarına ortak ettiyse, devletin çeşitli kademelerine yerleştirdiyse; IŞİD’çileri de Suriye politikalarına ortak etti. Onların Gaziantep, Antakya ve diğer Suriye sınırındaki il ve ilçelere yerleşmesini sağladı. Onlara silah ve mühimmat verdi. Onların yardımı ile Esad’ı devirecekti. AKP Hükümeti kuşkusuz ki IŞİD’çileri de isim isim Fethullahçılar gibi tanıyor. İsterse bir hafta içinde sınırdaki bütün IŞİD’çileri ölü ya da diri ele geçirebilir.

O halde niye bunu yapmıyor?

Şimdilik bilmiyoruz. Ama yakın zamanda öğreneceğiz. Belki, hâlâ Suriye politikasında kullanabileceğini düşünüyor. Bugün IŞİD’e ihtiyacımız yok ama yarın olabilir diye diyor. Belki, topyekün saldırırsam ilişkilerimizi ifşa ederler diye korkuyordur. Belki, Rojava’daki Kürtlere karşı kullanmak istiyordur. Bilmiyoruz. Öğreneceğiz.

Ama, şunu biliyoruz. AKP Hükümeti kısa süre içinde toplayabileceği IŞİD’çileri toplamayarak kitlesel ölümlerin devam etmesine neden oluyor. Üstelik,IŞİD’çilerin yapacağı muhtemel eylemler iddianamelerde yazarken, bazı gazeteciler köşelerinde ve TV’deki programlarda günlerce yazıp, söylerken.  Yani, sorumluluğu sadece siyasi sorumluluk değil. Fethullah olayındaki gibi fer’işerik. Suç ortağı.

Bu ortaklık ne zamana kadar devam eder? Halk yeter artık deyip ayağa kalkana kadar elbette!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...