31 Temmuz 2016 01:00

Trump'ın zaferi

Trump'ın zaferi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Birkaç ay önce Cumhuriyetçi Partinin Trump Partisine dönüşmekte olduğundan bahsetmiştim. Bu dönüşüm tamamlanmıştır. Son rakibi Texas Senatörü Ted Cruz Cumhuriyetçi seçmene vicdanlarıyla oy vermeleri gerektiğini söylemeye cesaret ettiğinde Trump’ın karşısındaki tüm güçler susturuldu, fişi çekildi, yıldırıldı ya da püskürtüldü.
Bu başarısızlığının ardından ‘Trump’ı destekle’ sloganlarını yuhalama korosu takip etti. Kendisi ve eşi Trump delegeleri tarafından tehdit edildi. Cumhuriyetçiler kızgın Trumpistler tarafından çıkış kapılarına sürüklendi. Cumhuriyetçi Ulusal Kongre bir başkanlık toplantısı değil de bir ego, gerilim ve zenginlik kutlamasıydı: İşte bu Trump’ın partisidir. Başardığı kesinlikle azımsanmayacak bir şeydir.
Samimi olalım, Trump sonradan olma bir Cumhuriyetçidir. Parti üzerindeki zaferi, iş dünyasındaki rehine alma yönteminin karşılığına denk geliyor. Bir şirketin hisselerinin büyük kısmını satın alırsın, yönetim kurulunu kontrol edersin ve istemediklerini kovarsın. Şirketi yağmalarsın, içini boşaltırsın ve onu iflas etmiş bir kabuk halinde bırakırsın. Şimdi Cumhuriyetçi parti nefretin, devasa egonun, intikam fantezilerinin ve beyaz ırkçılığının inidir.
Değişim rüzgarına kapılan bu parti, 1960’lardan beri ulusu ezen, Goldwater’ın, Nixon’un, Edmule’un, ince dudaklı kızgınlığın partisidir. Kongre tek bir şey ifade ediyordu, Hillary Clinton’a karşı nefretin yaldızı ve onu aşağılamanın birleştiriciliği. O “diğer” olarak algılanana karşı birleşmiş. O korku ve dehşette birleşmiş. O her şeye karşı, O Donald J Trump dışında hiçbir şeyin yanında değil.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...