26 Temmuz 2016 00:16

Ücretiniz ödenmiyorsa çalışmama hakkınız var

Ücretiniz ödenmiyorsa çalışmama hakkınız var

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi günler. Çalıştığım işyerinde hâlâ alamadığımız maaşlarımız var. Bunun için işverene dava açmayı düşünüyoruz toplu olarak. Ücret alacağımızı alabilmek için iş sözleşmesini feshetmemiz mutlaka gerekir mi? Bir de bizim bordrolarımızda aldığımız ücret daha düşük gösteriliyor. Buna karşı ne yapabiliriz? Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim.

CEVAP: Ücret alacaklarınızın talebi ile ilgili olarak yapabileceğiniz bir çok hukuki işlem bulunmaktadır. Bunların başında İş Kanunu’nun 24. maddesinin (e) bendinde yer alan, işveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmemesi veya ödenmemesi durumunda işçinin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal fesih hakkına sahip olması gelmektedir. Bu durumda kıdem tazminatı hakkınızı alarak iş sözleşmenizi feshetme olanağınız vardır. Ancak, iş sözleşmenizi feshetmeden de ücret alacağınız için kullanabileceğiniz bazı haklarınız da kanunda tanınmaktadır. Bunların başında da İş Kanunu’nun 34. maddesinde yer alan “Ücretin gününde ödenmemesi” başlığı altında düzenlenen haklarıdır. Buna göre, ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ücreti ödenmeyen bir işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir ve çalışmayabilir. Bu durum, sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemeyecektir. Ayrıca, iş görme borcunu yerine getirmeyen işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemeyecek ve yerine yeni işçi alınamayacaktır.
Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır. Dolayısıyla, mahkemeden ücret alacağınız ile birlikte bu faiz oranını da talep edebilirsiniz.
Mahkeme, sadece işverenin sunacağı değil, sizin sunacağınız delilleri de inceleyerek karar verecektir. Yani, bordroda belirtilen meblağdan fazla ücret aldığınızı ispatlayabilecek her türlü delili mahkemeye sunabilirsiniz. Ayrıca, mahkemeler ücret miktarının belirlenmesinde emsal ücret araştırması da yapmaktadırlar. Taraflar arasında ücret miktarı uyuşmazlık konusu olması durumunda, işçinin yaptığı iş ve çalışma süresi dikkate alınarak emsal ücret araştırması yapılmaktadır. Mahkemeler, yazılı ve sözlü delillerin değerlendirilmesi yanında meslek kuruluşlarından, meslek odalarında da işçinin çalıştığı tarihler, yaptığı iş ve işçinin vasıfları bildirilerek ücret araştırılması da talep etmektedirler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...