22 Temmuz 2016 00:13

'Darbeli demokrasi'

'Darbeli demokrasi'

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Demokrasinin yaralanması ya da yaralı demokrasinin kendini iyileştirmesinin tek yolunun “Barış”tan geçtiğini biliriz ve söyleriz. Yıllardır baskı şiddet ve toplumsal kırılmaların panzehirinin barıştan geçtiğini söyledik, söylüyoruz. Olaylar geldi “darbeli demokrasi”ye dayandı. IŞİD terörü, katliamlar derken 15 Temmuz darbe girişimiyle bir üst noktaya sıçradı. Yıllardır darbelerden çok çekmiş olan bizler net tavrımızı sergiledik. “Darbeye hayır!” Peki bu durum AKP iktidarının diktatörlüğüne ‘evet’ demek miydi? Hayır. Hem darbeye hem de AKP diktatörlüğüne karşı üçüncü bir yolun daha var olduğunu söylüyoruz. O yol “Barış ve Demokrasi.” Barış olmadan demokrasinin, demokrasi olmadan toplumsal uzlaşının olamayacağı açıktır. Günlerdir “demokrasi şöleni” adı altında sokaklar nöbet ve eylem alanları oldu. Daha bir hafta öncesine kadar IŞİD terör örgütünün katliamına önlem olarak toplu yerler koruma altına alınırken, bugünlerde ortada ne katliam ne IŞİD’in kalmamasını dikkate almak lazım diye düşünüyorum.

Ya darbeci ya da AKP’li olma noktasına insanlar sıkıştırılmış durumda. Toplum iyice kutuplaştırılmış, gazeteciler ve özellikle alanda çalışan foto muhabirleri korumasız ve risk altında mesleklerinin sorumluluğunu yerine getirme mücadelesi veriyorlar/verecekler. Eğer elinizde yandaş medyaya ait bir basın kartı varsa her zamanki gibi sorun yok. Muhalif medya çalışanı iseniz sorun ve risk altındasınız. Basın özgürlüğü vs. her şey hikaye. Peki ne yapılacak? Özellikle yurttaş gazetecilik ve sosyal medya daha bir önem kazanmış durumda. Gerçeğin belgelenmesinde artık yalnız gazeteciler değil, her aktivist bir gazeteci sorumluluğunda gönüllü muhabir olarak elindeki olanakları kullanmak zorunda.

Barış, özgürlük, adalet, hukuk ve sansür kavramlarını darbeli demokrasinin özneleri olmaktan çıkarıp, Türkiye halklarının hakları olarak hayata geçirebildiğimiz zaman demokrasinin zaferinden söz edebileceğiz.
Geçen yıl 20 Temmuz sabahı Suruç’ta içimiz acıdı, yandı. Gözyaşlarımızı yüreğimize akıttık. Katledilen arkadaşlarımız ülkenin dört tarafına dağıldılar, anıları yolumuzu aydınlatsın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...